Οι χώρες – μέλη της G7 αναμένεται να επικυρώσουν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σήμερα Τετάρτη, 12 Ιουλίου, που θα περιλαμβάνει αμυντικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ανταλλαγή πληροφοριών.

Ads

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η συμφωνία θα στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εν λόγω συμφωνία έρχεται αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε την απροθυμία του ΝΑΤΟ να προσφέρει στο Κίεβο ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξή του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Δεν μπορούμε ποτέ να δούμε να επαναλαμβάνεται αυτό που συνέβη στην Ουκρανία και αυτή η δήλωση επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνει ποτέ ξανά ευάλωτη στο είδος της κτηνωδίας που της προκάλεσε η Ρωσία», δήλωσε ο Σούνακ

Ads

Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη της «πορείας του Κιέβου προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ», καθώς και οι «επίσημες, πολυμερείς και διμερείς ρυθμίσεις» από τα μέλη του ΝΑΤΟ θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο και «θα επαναφέρουν την ειρήνη στην Ευρώπη».

Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στη συμφωνία στην οποία συμμετείχαν οι εταίροι της στη G7, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ.

Διαβάστε σχετικά: Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ / Και τυπικό «όχι» στο Κίεβο για ένταξη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε ένα μοντέλο για την Ουκρανία παρόμοιο με τη συμφωνία της χώρας του με το Ισραήλ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να παρέχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για μια δεκαετία.

Η ανακοίνωση της G7 έρχεται αφού το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία «όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις» – μια καθυστέρηση που ο κ. Ζελένσκι χαρακτήρισε «παράλογη».

Το Κίεβο δέχεται ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά θέλει να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό μετά το τέλος των μαχών.

Απευθυνόμενος σε πλήθος κόσμου στη λιθουανική πρωτεύουσα την Τρίτη, ο Ζελένσκι δήλωσε:

«Το ΝΑΤΟ θα δώσει στην Ουκρανία ασφάλεια – η Ουκρανία θα κάνει τη συμμαχία ισχυρότερη».

Παρουσίασε επίσης μια σημαία μάχης από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ – την τοποθεσία της μακρύτερης και πιθανώς πιο αιματηρής μάχης κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είχε νωρίτερα γράψει στο Twitter ότι «η αβεβαιότητα είναι αδυναμία» και δήλωσε ότι η έλλειψη συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος σημαίνει ότι η ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του θα μπορούσε να γίνει διαπραγματευτικό χαρτί.

*Με πληροφορίες από BBC