Η Σύνοδος Κορυφής των G7 στην Ιταλία κατέληξε σε συμφωνία, με το τελικό ανακοινωθέν να επικεντρώνεται σε σειρά θεμάτων.

Ads

Αναλυτικά, οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στην χορήγηση δανείου ύψους περίπου 50 δισ. στο Κίεβο από τις χώρες μέλη της G7, με τους πόρους να έρχονται από τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ παράλληλα Ουκρανία και ΗΠΑ υπέγραψαν 10ετή διμερή συμφωνία για την ασφάλεια.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε πως η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τη γενοκτονία στη Γάζα, οι ηγέτες ζήτησαν το τυπικά προφανές, την άμεση κατάπαυση του πυρός και από το Ισραήλ να συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς και ανθρωπίνου δικαίου.

Ads

Σχετικά με την «ανταγωνιστικότητα», η G7 δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τις αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές της Κίνας και μάλιστα θέτουν μέτρα κατά των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βοήθησαν τη Ρωσία να αποκτήσει όπλα για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Σημαντικό κεφάλαιο ήταν και αυτό της Τεχνητής Νοημοσύνης, θέμα για το οποίο μίλησε και ο Πάπας Φραγκίσκος, με τους εφτά να συνεργάζονται για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και τη διαχείριση των κινδύνων της AI.

Μεγάλο θέμα συζήτησης ήταν η άμβλωση, λέξη που δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο της συμφωνίας, αλλά  επιβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις από το ανακοινωθέν της G7 της Χιροσίμα για καθολική πρόσβαση σε επαρκείς, οικονομικά προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της ολοκληρωμένης σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των δικαιωμάτων για όλους.

Επιπλέον, σε κανένα σημείο της δεν εμφανίστηκε αναφορά στην προστασία της «ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού» της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, αν και η αναφορά είχε συμπεριληφθεί στην τελική διακήρυξη της G7 στην Ιαπωνία το περασμένο έτος.

Το Bloomberg, το οποίο πρώτο ανέφερε το χωρίο που αφαιρέθηκε για τα ΛΟΑΤΚΙ, συνέδεσε την αφαίρεση με τη συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής του Πάπα Φραγκίσκου, με τον οποίο η Τζόρτζια Μελόνι έχει συνδεθεί για θέματα ΛΟΑΤΚΙ και αμβλώσεων. Είναι η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας απευθύνει ομιλία σε σύνοδο της G7.

«Η είδηση που δημοσίευσε το Bloomberg, σύμφωνα με την οποία κάθε αναφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων θα μπορούσε να αφαιρεθεί από το τελικό ανακοινωθέν της G7, στερείται κάθε βάσης», δήλωσε το γραφείο του Μελόνι. «Η ιταλική προεδρία [της G7] διαψεύδει κατηγορηματικά» τονίζεται στη συνέχεια.

Σύγκρουση Μελόνι και Μακρόν για τις αμβλώσεις

Ο ισχυρισμός αυτός ακολούθησε μια σύγκρουση μεταξύ της Μελόνι και του Εμανουέλ Μακρόν, αφού η Ιταλία κατηγορήθηκε ότι αποδυνάμωσε μια αναφορά για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε «ασφαλείς και νόμιμες» αμβλώσεις στο τελικό κείμενο της G7.

Η Τζόρτζια Μελόνι μάλιστα κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι επιδιώκει να κάνει προεκλογική εκστρατεία ενόψει εθνικών εκλογών στη Γαλλία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την αφαίρεση των αναφορών.

«Δεν έχετε τις ίδιες ευαισθησίες στη χώρα σας», είπε ο Μακρόν σε έναν Ιταλό δημοσιογράφο.

«Η Γαλλία έχει ένα όραμα για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, αλλά δεν είναι ένα όραμα που μοιράζεται όλο το πολιτικό φάσμα» τόνισε.