Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άλλα πέντε χρόνια, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, από τους Σοσιαλδημοκράτες, θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θητεία 2,5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης και η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας από τους Φιλελεύθερους, θα είναι η επόμενη Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας για θητεία πέντε ετών.

Ads

Τα προτεινόμενα πρόσωπα, από τις τρεις βασικές πολιτικές οικογένειες (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), εγκρίθηκαν με ειδική πλειοψηφία (σ.σ. τουλάχιστον 21 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ψήφισε κατά των υποψηφιοτήτων της Κάγια Κάλας και του Αντόνιο Κόστα, ενώ επέλεξε την αποχή στην ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά μιας δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Κομισιόν, ψήφισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ενώ η αποχή ήταν η επιλογή του στην ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της Κάγια Κάλας.

Μετά την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Ιουλίου, στην πρώτη Ολομέλεια της νέας Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο. Για την έγκρισή της χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.

Ads

Διαβάστε επίσης: Μαξίμου για Σύνοδο Κορυφής ΕΕ / «Σε αντίθεση με το 2019, τώρα η διαπραγμάτευση έγινε συντεταγμένα, πετύχαμε αυτό που θέλαμε»

«Αποστολή εξετελέσθη»

«Αποστολή εξετελέσθη», «τα καταφέραμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τρία πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ηγεσία της ΕΕ και τη Στρατηγική Ατζέντα της περιόδου 2024-2029.

Λαμβάνοντας τον λόγο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους ευρωπαίους ηγέτες που ενέκριναν την υποψηφιότητά της για μια 2η θητεία. «Είμαι χαρούμενη που μοιράζομαι αυτήν τη στιγμή με τους φίλους μου Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει την επιβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού παρουσιάσει τις πολιτικές της κατευθυντήριες γραμμές.

Κληθείσα να σχολιάσει την αποχή της Ιταλίδας πρωθυπουργού κατά την ψηφοφορία της υποψηφιότητάς της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε: «Είναι σημαντικό να συνεργαστώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την Ιταλία, όπως και με όλες τις άλλες χώρες. Αυτή είναι η αρχή που ακολουθώ πάντα».

Αντόνιο Κόστα: Προτεραιότητα η οικοδόμηση ενότητας

Ο Αντόνιο Κόστα, ο οποίος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε και εκείνος την ικανοποίησή του που θα συνεργαστεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Κάγια Κάλας. «H οικοδόμηση ενότητας μεταξύ των κρατών-μελών θα είναι η προτεραιότητά μου, όταν θα αναλάβω τα καθήκοντά μου το Δεκέμβρη», δήλωσε.

Αναγνωρίζοντας την ευθύνη που αναλαμβάνει, τόνισε πως θα επικεντρωθεί στην «εφαρμογή της Στρατηγικής Ατζέντας που εγκρίθηκε» στη σύνοδο κορυφής και η οποία θα καθοδηγεί την ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την 1η Δεκεμβρίου, θα είμαι απολύτως δεσμευμένος στην προώθηση της ενότητας μεταξύ των 27 κρατών-μελών», έγραψε ο Κόστα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Ο 62χρονος Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από την πρωθυπουργία της Πορτογαλίας, εξαιτίας της έρευνας για φερόμενες παρανομίες στον χειρισμό μεγάλων επενδυτικών σχεδίων από την κυβέρνησή του. Τελικά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, και θα διαδεχθεί τον Σαρλ Μισέλ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κάγια Κάλας: Οι κύριες προκλήσεις της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, που επιλέχθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες ως ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, τόνισε πως αισθάνεται τιμή για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ υπογραμμίζει πως αναλαμβάνει μια «τεράστια ευθύνη».

«Με τιμά η υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι τεράστια ευθύνη», αναφέρει σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). «Ο πόλεμος στην Ευρώπη, η αυξανόμενη αστάθεια στη γειτονιά μας και στον κόσμο είναι οι κύριες προκλήσεις της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Η υποψηφιότητα της Κάλας θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού αναλάβει καθήκοντα το φθινόπωρο, διαδεχόμενη τον Ζοζέπ Μπορέλ.

«Είναι πραγματικά μεγάλη μου τιμή που ορίστηκα Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Η εμπιστοσύνη σας σημαίνει πολλά», δήλωσε ακόμη. «Είμαι πολύ χαρούμενη που θα εργαστώ μαζί με την Ούρσουλα και τον Αντόνιο Κόστα. Θα κάνουμε πολύ καλή ομάδα για να επιτύχουμε τους στόχους της ΕΕ».