Η πρώτη εκ των δύο προγραμματισμένων ημερών της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώθηκε τυπικά το βράδυ της Πέμπτης, παρότι αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις για τους νέους επικεφαλής των κύριων ευρωπαϊκών θεσμών, στη διάρκεια του δείπνου που ακολουθεί μετά το πέρας των εργασιών.

Ads

Το δείπνο ξεκίνησε στις 21:00 ώρα Ελλάδας, και θα επικεντρωθεί στις κορυφαίες θέσεις εργασίας. Όπως έχει ήδη «κλειδώσει», η σύνοδος αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ ο Αντόνιο Κόστα φέρεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Κάγια Κάλας η νέα επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Στην ατζέντα της συνόδου συζητήθηκαν επίσης οι προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία και, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τους τομείς της Ασφάλειας και Άμυνας.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Σε παρέμβασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου το θέμα της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, τονίζοντας ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.

Ads

Επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε μία συγκυρία που η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα πάνω σ’ αυτό τομέα, να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους. Οτιδήποτε λιγότερο στέλνει το λάθος μήνυμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τα βασικά θέματα: Άμυνα, Μέση Ανατολή, Ουκρανία

Στα συμπεράσματα της συνόδου των ηγετών υπάρχει αναφορά στην Κύπρο, σύμφωνα με το Euronews, με αφορμή τις απειλές που δέχθηκε από την Χεζμπολάχ, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στηρίζει ευθέως την Λευκωσία, παίρνοντας σαφή θέση απέναντι στις απειλές που μπορεί να δεχθούν κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για την άμυνα την επόμενη δεκαετία, ενώ δεν κατέστη σαφές αν ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει χρήματα για να συνεχιστεί η παροχή όπλων στην Ουκρανία. Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι την περίοδο 1999-2021, πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ είχε αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 20%, η Κίνα κατά 600% και η Ρωσία κατά 300%.

Τα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι θα αναφέρονται σε «αξιόπιστες οδούς προς ένα Παλαιστινιακή Κράτος», όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Euronews, αλλά παραμένει ασαφές αν στα τελικά συμπεράσματα θα συμπεριληφθεί συγκεκριμένη αναφορά στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως επείγον θέμα.

Μια αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, συζητήθηκε επίσης, καθώς υπήρξαν έντονες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, στο τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων που είδε το Euronews, η έκκληση προς το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα σύμφωνα με την εντολή του δικαστηρίου της Χάγης έχει αφαιρεθεί και αντικατασταθεί με μια έκφραση «βαθιάς ανησυχίας για τις συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό από τις συνεχιζόμενες χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα».

Όσον αφορά στην Ουκρανία, την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ χαιρέτισε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη Σύνοδο Κορυφής, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική απόφαση», ενώ υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα προς την «ειρήνη και την ευημερία» στην ήπειρο.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής / Υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας ΕΕ – Κιέβου

Διαβάστε επίσης: Βρυξέλλες – Σύνοδος Κορυφής / Οι «27» αποφασίζουν για τα πρόσωπα στα κορυφαία αξιώματα – Η ατζέντα της συνάντησης