Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην ΕΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς υπολογίζεται ότι η φοροδιαφυγή στοιχίζει ετησίως στην ΕΕ περίπου 1 τρισ. ευρώ σε έσοδα. Στη Σύνοδο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στις «προσπάθειες αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ και παγκοσμίως», όπως αναφέρει το προσχέδιό της. Στο μεταξύ, πυρά κατά των Ελλήνων που μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Ελβετία εξαπέλυσε σήμερα ο Μάρτιν Σουλτς.

Ads

Προσερχόμενοι στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επισήμαναν ότι τάσσονται υπέρ της κατάργησης του τραπεζικού απορρήτου, υπό τον όρο ότι θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις με χρηματοοικονομικά κέντρα εκτός ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ελβετίας, ώστε να πράξουν αναλόγως.

 
 
«Θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε κρίσιμα βήματα […] θα υπάρξει επιτέλους μία ανταλλαγή απαραίτητων φορολογικών δεδομένων», σχολίασε, προσερχόμενη στη Σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. «Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα μπροστά, αλλά δεν είμαστε ακόμα στο τέλος», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ.
 
«Αναμένω ότι θα πετύχουμε αυτή την ανταλλαγή δεδομένων έως το τέλος του έτους», δήλωσε από την πλευρά του ο Βέρνερ Φάιμαν, καγκελάριος της Αυστρίας. «Όλοι αυτό που στοιχημάτιζαν πως θα τσακωνόμασταν για τόσο πολύ καιρό ώστε να δώσουμε στους φοροφυγάδες ένα εύκολο παιχνίδι θα αποδειχθούν λάθος», πρόσθεσε.
 
Σε ελαφρώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ωστόσο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας πως η σχετική απόφαση «δεν είναι ακόμα ώριμη καθώς χρειαζόμαστε ακόμη αποτελέσματα με τρίτες χώρες, με την Ελβετία για παράδειγμα. Μόλις έχουμε αυτά τα αποτελέσματα θα προχωρήσουμε γρήγορα σε αποφάσεις, καθότι όλοι συμφωνούμε με τη διεύρυνση της ντιρεκτίβας σε όλα τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα».
 
«Είναι ουσιώδες να καταπολεμήσουμε όλες τις πηγές φοροδιαφυγής και όλους τους φορολογικούς παραδείσους», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
 
«Πρέπει να συνδέσουμε την ανταγωνιστικότητά μας με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και με την υλοποίηση μιας ξεκάθαρης πολιτικής», υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.
 
Σημειώνεται πως την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επισήμανε ότι οι απώλειες εξαιτίας της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης υπολογίζεται στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, ποσό διπλάσιο από το δημόσιο έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρότεινε την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων πάταξης και αποτελεσματικότερο συντονισμό στις χώρες της Ευρώπης, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διαπίστωσε την ύπαρξη σημαντικής διαφοράς στην εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης και των φορολογικών παραδείσων. Σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής καλούνται οι ηγέτες να αναλάβουν πολιτική δέσμευση με όριο την 1η Ιανουαρίου 2015 η ΕΕ να κατοχυρώσει οριστικά την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος.
 
Σουλτς κατά Ελλήνων που μεταφέρουν χρήματα στην Ελβετία
 
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως οι Έλληνες κάνουν επίπονες θυσίες αλλά την ίδια ώρα  δισεκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν από την Ελλάδα σε ελβετικούς λογαριασμούς. Μάλιστα, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «μεγάλη κρίση αξιοπιστίας στην ΕΕ».
 
Χαρακτηρίζοντας «σεισμό» την ανεργία των νέων, ο Μ. Σουλτς κάλεσε για άμεση αξιοποίηση των κεφαλαίων που δόθηκαν από την ΕΕ στις χώρες μέλη. Αναφερόμενος σε αξία και ρόλο των νέων σε μια οικονομία, είπε πως πρέπει πλέον να αναγνωριστεί ότι οι νέοι άνθρωποι είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικοί για το οικονομικό μας σύστημα με τις τράπεζες, και πρέπει να δράσουμε ανάλογα.
 
Πάνω σε ενέργεια και φοροδιαφυγή, που είναι και τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, ανέφερε πως η ενέργεια στην Ευρώπη πλέον πρέπει να χαρακτηρίζεται ως «κοινωνικό πρόβλημα», καθώς από την αύξηση των τιμών πλήττονται κυρίως οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. «Δεν είναι λογικό να φεύγει το 20% του εισοδήματος πολλών νοικοκυριών στην ενέργεια».
 
Στο θέμα της φοροδιαφυγής, και της έκθεσης της ΕΕ που υπολογίζει το ποσό που λείπει από τα ευρωπαϊκά έσοδα στο 1 τρισ., ο πρόεδρος εκτίμησε πως «…ακόμα και 500 δις το χρόνο να βρεθούν, θα μπορούσαν να λύσουν πολλά από τα Ευρωπαϊκά προβλήματα».