Για τις επόμενες ημέρες φαίνεται να μεταφέρεται η οριστική συμφωνία σε ό,τι αφορά το έκτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. «Συμβούλιο Κορυφής των ανήμπορων», χαρακτήρισε το σημερινό Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ ο γερμανικός Τύπος. 

Ads

Σύμφωνα με το νέο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που επικαλείται το Reuters, οι 27 ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι ο επόμενος γύρος κυρώσεων θα καλύπτει το πετρέλαιο με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό που παραδίδεται μέσω αγωγών, κάτι που οι πρεσβευτές δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν την Κυριακή.

Έτσι, αναμένεται να αφήσουν την τελική συμφωνία για το πακέτο των κυρώσεων για αργότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες για το εμπάργκο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα πετρελαϊκά προϊόντα που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη-μέλη, με προσωρινή εξαίρεση του αργού που παραδίδεται από αγωγούς», αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου σύμφωνα με το Reuters.

Ads

Τονίζεται, δε, ότι είναι αναγκαία η οριστικοποίηση και έγκριση του πακέτου κυρώσεων από το Συμβούλιο, ενώ σημειώνεται ότι τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. θα «αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Συνολικά, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφορά ένα ολικό εμπάργκο ως το τέλος του χρόνου στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης (τα 2/3 των εισαγωγών) και μια εξαίρεση, επί του παρόντος, για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών (1/3 των εισαγωγών) και ειδικότερα μέσω του ρωσικού αγωγού «Druzhba» που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Προβλέπει επίσης τον αποκλεισμό της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank (37% της αγοράς) και άλλων δύο ρωσικών τραπεζικών θεσμών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων SWIFT, καθώς και προσθήκη περίπου εξήντα προσωπικοτήτων στη μαύρη λίστα της ΕΕ.

«Διάτρητο»  το εμπάργκο;

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Συμβούλιο Κορυφής των ανήμπορων» η εφημερίδα Handelsblatt περιγράφει το ρήγμα που προκαλεί στους κόλπους της η σθεναρή αντίσταση ορισμένων κρατών-μελών στην επιβολή εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου με την επισήμανση ότι η Ευρώπη χάνει μια ιστορική ευκαιρία. 

«Με την αναζήτηση ενός συμβιβασμού, το εμπάργκο γίνεται όλο και πιο διάτρητο» επισημαίνει ο αρθρογράφος της. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει στην Ουγγαρία μεταβατική περίοδο πέντε χρόνων, υπάρχουν ακόμη σκέψεις για πλήρη εξαίρεση από το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου που προέρχεται από αγωγούς.

Σε αυτήν την περίπτωση χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό πετρελαίου. Άλλα ένας τέτοιος συμβιβασμός δεν θα ήταν απόδειξη της ευρωπαϊκής ενότητας, αλλά το αντίθετο. Θα υπογράμμιζε πόσο βαθιές έχουν γίνει οι ρωγμές στο ενιαίο μέτωπο κατά της Ρωσίας.

Αλλά και ένα ατελές εμπάργκο πετρελαίου με μεγάλες μεταβατικές περιόδους έχει επίσης προφανή μειονεκτήματα γιατί θα έδινε στη Ρωσία χρόνο να βρει νέους αγοραστές και να επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές» επισημαίνει η οικονομική επιθεώρηση του Ντίσελντορφ.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας υπενθυμίζει την πρόταση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν ότι αντί για εμπάργκο, να επιβληθούν τελωνειακοί δασμοί στο ρωσικό πετρέλαιο και τα χρήματα αυτά να δοθούν για την ανακούφιση των καταναλωτών ή τη στήριξη της Ουκρανίας.