Χιλιάδες πολίτες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες και διαδήλωσαν κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των «27». Στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να αναζητήσουν το κατάλληλο μείγμα λιτότητας και τόνωσης της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση. «Η Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Αντώνης Σαμαράς. Κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης βλέπει ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Α.Μέρκελ: Σήμερα θα δώσουμε έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Ads

Στην ειρηνική διαδήλωση στις Βρυξέλλες συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων που την οργάνωσαν. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία πάντως, οι διαδηλωτές ήταν Βέλγοι και μάλιστα οι 3.000 από αυτούς είναι υπάλληλοι του αμερικανικού ομίλου Caterpillar που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας στη μονάδα του στο Βέλγιο. Αρκετές εκατοντάδες ήταν και οι εργαζόμενοι της χαλυβουργίας ArcelorMittal που έφτασαν στις Βρυξέλλες από τη Λιέγη και τη Φλοράνζ της Γαλλίας.

image
 
Στην Ευρώπη «Habemus Austeritas», δηλαδή «Έχουμε λιτότητα», κατήγγειλε η Αν Ντεμελέν, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας των βελγικών συνδικάτων, χρησιμοποιώντας την έκφραση με την οποία ανακοινώνεται η εκλογή του πάπα. «Είμαστε εδώ για να προειδοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε κάθε σύνοδο κορυφής, τίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε.

image
 
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απλώς μεταθέτουν την πίεση στους ανθρώπους που έχουν ήδη πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης», τόνισε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Ρόμπαϊ ωστόσο υπερασπίστηκε την ακολουθούμενη πολιτική ζητώντας από όλους να κάνουν υπομονή γιατί, όπως είπε, οι θετικές επιπτώσεις γίνονται πάντα αισθητές «με κάποια καθυστέρηση».
 
Ανάπτυξη και λιτότητα στο επίκεντρο
 
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι πολίτες διαδήλωναν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονταν στη Σύνοδο Κορυφής, όπου καλούνται να λύσουν το περίπλοκο «αίνιγμα» της απαιτούμενης στρατηγικής για την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΕ στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς την οικονομική ύφεση του 2012, διαδέχεται μια αναιμική οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ.
 
Ως εκ τούτου, ο Χ. Ρομπέι τονίζει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για οικονομική σταθεροποίηση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών θα πρέπει να μεταφραστούν σε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και ιδιαίτερα σε μέτρα στήριξης των νέων οι οποίοι πλήττονται από απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ανεργίας.
 
Οι δηλώσεις
 
Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, εξέφρασε την προσδοκία του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει τη γραμμή της Κομισιόν για τη λήψη μέτρων βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας παράλληλα με αυτά για τη δημοσιονομική προσαρμογή.   
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας και ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις μεταρρυθμίσεις, που θα επαναφέρουν την Ευρώπη σε σωστή τροχιά. Υποστήριξε πως σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα καταστήσουν την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, με βιώσιμη ανάπτυξη. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να εφαρμόζεται με δίκαιο τρόπο στην κοινωνία, τόνισε ο Ζ. Μπαρόζο.

Ads

«Παρά τις ενδείξεις ότι τα χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης βρίσκονται πλέον πίσω μας… υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε για να αποκαταστήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης, να αναζωογονήσουμε τις οικονομίες μας, να θεραπεύσουμε τα τραπεζικά μας συστήματα, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και να βελτιώσουμε την πρόνοια στην περιοχή μας», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι προσερχόμενος στη Σύνοδο.
 
Έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αναμένεται να δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής, όπως δήλωσε λίγο πριν την έναρξή της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. «Σήμερα θα μιλήσουμε για τις γενικότερες συνθήκες που σχετίζονται με τους προϋπολογισμούς και την ανεργία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.
 
Σε ερώτηση για το εάν η Κύπρος θα απασχολήσει την Σύνοδο, η κ. Μέρκελ απάντησε «Όχι, δεν θα μιλήσουμε για την Κύπρο καθώς η έκθεση της τρόικας δεν είναι ακόμα έτοιμη».

image
 
Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο κοινωνικής εξέγερσης απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας.  «Ανησυχώ πολύ για τις επερχόμενες οικονομικές εξελίξεις» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείω να διατρέξουμε τον κίνδυνο να δούμε μια κοινωνική επανάσταση, μια κοινωνική εξέγερση (…). Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε μια τομή μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης».
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σημείωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ είναι υπερβολικά άκαμπτη και ζήτησε περισσότερη ελαστικότητα.

image
 
«H Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη, καθώς η έλλειψή της αποτελεί το «νούμερο ένα πρόβλημα» για την ΕΕ, δημιουργώντας ανεργία και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νέους.