Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις για το «Ταμείο Ανάκαμψης» στις Βρυξέλλες, στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται με φυσική παρουσία των ηγετών της ΕΕ, εδώ και πέντε μήνες. Σήμερα Σάββατο, οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με την Ολλανδία να φέρεται ως η χώρα που εκφράζει τις περισσότερες αντιδράσεις και αναμένεται να διατηρήσει τη σκληρή στάση της, ενώ και η Αυστρία απέρριψε τη συναινετική πρόταση Κομισιόν. Με τις δύο αυτές χώρες συστρατεύονται και άλλες του Βορρά, πηγές ωστόσο εκτιμούν ότι παρότι είναι δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Ads

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε προβάλει την απαίτηση να μπορεί ένα κράτος της ΕΕ να μπλοκάρει εκταμιεύσεις από το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση που άλλα κράτη του ευρωπαϊκού μπλοκ οπισθοχωρούν από μεταρρυθμίσεις. «Αν θέλουν δάνεια και ακόμη και επιχορηγήσεις, νομίζω ότι είναι λογικό να μπορώ να εξηγήσω στον λαό της Ολλανδίας ότι σε αντάλλαγμα έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες για μια συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής είναι πενήντα – πενήντα.

Η Ολλανδία, που ηγείται μιας ομάδας χωρών της ΕΕ που είναι αντίθετες στην χορήγηση επιχορηγήσεων ή αρωγής χωρίς αυστηρούς όρους, θέλει οι χώρες που θα στηριχθούν από το Ταμείο να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων τομέων.

«Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία»

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι από την πλευρά του επιβεβαίωσε και εξέφρασε τις αγεφύρωτες διαφορές και το αδιέξοδο της Συνόδου, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που συζητείται στη σύνοδο κορυφής με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του κορονοϊού. «Πιθανότατα, ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία αύριο ή μεθαύριο. Ορισμένοι λένε ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη ένας γύρος τον Ιούλιο. Είμαστε προφανώς έτοιμοι γι’ αυτό», τόνισε ο Μοραβιέτσκι.

Ads

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι οι βόρειες χώρες διαφωνούν με τις νότιες χώρες της Ένωσης για τους κανόνες εκταμίευσης του πακέτου βοήθειας και με τις ανατολικές χώρες για το μέγεθος του προϋπολογισμού της ΕΕ της περιόδου 2021-27. Πρόσθεσε ότι η Πολωνία θα χρειαστεί «τη δική της πορεία» για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Συνέστησε επίσης στα άλλη μέλη των χωρών του Βίζεγκραντ( Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) να μην δεσμευτούν για επιβολή όρων τήρησης του κράτους δικαίου για πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ, όρους στους οποίους η Βαρσοβία «δεν θα αισθάνεται ότι δεσμεύεται».

Και ο Κουρτς απορρίπτει την πρόταση

Παράλληλα, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του νέου κορονοϊού: «Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους (…) αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά”, είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Κουρτς. Στο περιθώριο της συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες, ο Κουρτς είπε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. “Θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα. Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας», πρόσθεσε.