Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα (15/6) την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό», κατά την έναρξη της πρώτης συνόδου κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που διεξάγεται στην Ελβετία, χωρίς τη Ρωσία.

Ads

«Όλα όσα συμφωνηθούν (σε αυτήν τη σύνοδο) θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη», είπε ο Ζελένσκι προσθέτοντας: «Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής».

Περίπου 90 χώρες συμμετέχουν όμως αυτή η σύνοδος κορυφής έχει περιορισμένες φιλοδοξίες καθώς απουσιάζουν η Ρωσία και η Κίνα.

«Μαζί, κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «ο κόσμος είναι πιο ισχυρός» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ads

Την Παρασκευή (14/6), ο Ρώσος πρόεδρος απαίτησε ουσιαστικά την παράδοση της Ουκρανίας πριν από οποιεσδήποτε συνομιλίες για ειρήνη.

«Αυτό που χρειαζόμαστε, δεν είναι μια υπαγορευμένη ειρήνη, αλλά μια δίκαιη ειρήνη που θα λαμβάνει υπόψη την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, απηχώντας τις καταδικαστικές ανακοινώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

«Ευχόμαστε πως θα εμπνεύσουμε μια διαδικασία για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», δήλωσε η Ελβετίδα πρόεδρος Βιόλα Άμχερντ, δίπλα στον Ουκρανό ομόλογό της.

«Ως διεθνής κοινότητα, μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για απευθείας συναντήσεις μεταξύ των εμπολέμων πλευρών», είπε και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να εμπνεύσουμε μια διαδικασία ειρήνης, η Ρωσία πρέπει επίσης να εμπλακεί κάποια δεδομένη στιγμή. Αυτό είναι σαφές για όλους».

Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία στέλνει από την πλευρά του με την παρουσία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζοντας στην ανάγκη επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Υπάρχουν σκέψεις για τη διεξαγωγή μιας δεύτερης συνόδου κορυφής, στην οποία το Κίεβο ελπίζει ότι θα συμμετάσχει μια ρωσική αντιπροσωπεία, είχε δηλώσει την Τρίτη ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ.

Ο οδικός χάρτης των θεματικών

Η Διάσκεψη εστιάζει σε τρεις θεματικές:

  • επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας,
  • πυρηνική ασφάλεια,
  • ανθρώπινη διάσταση (απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών), οι οποίες έχουν ως βάση τη «Φόρμουλα για την Ειρήνη» (σχέδιο δέκα σημείων) που είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο του 2022.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία είναι συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους του μέλλοντος

«Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι μία απάντηση, αλλά μια συνταγή για επιθετικούς πολέμους στο μέλλον», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πρώτη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που διεξάγεται στο ελβετικό θέρετρο Μπούργκενστοκ.

«Παγώνοντας τον πόλεμο σήμερα, με ξένα στρατεύματα να έχουν καταλάβει ουκρανικά εδάφη, δεν είναι απάντηση. Είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους στο μέλλον», τόνισε η ίδια στην ομιλία της.

«Αντίθετα χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Μία ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της» σημείωσε.