Μια «παραχώρηση» από τη Γερμανία επέτρεψε στους ηγέτες της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, να σημειώσουν μια πρόοδο στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ έδωσαν το «πράσινο φως» στην Κομισιόν ώστε να παρουσιάσει προτάσεις σχετικά με ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών.

Ads

Το Βερολίνο, ένας από τους βασικούς πολέμιους της επιβολής πλαφόν, τελικά δέχτηκε να κάνει ένα βήμα πίσω, ωστόσο στην πραγματικότητα φαίνεται πως πρόκειται για έναν «τακτικό ελιγμό» καθώς, όπως σημειώνει το Politico, πολλές από τις λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Λύση τελικά δεν βρέθηκε και παρά τη μικρή υποχώρηση από πλευράς Γερμανίας, σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα μειωθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο, σημειώνει σε άρθρο της η Monde. 

Πρακτικά, οι ηγέτες παραπέμπουν το θέμα σε μια νέα συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Είναι ενδεικτικό πως ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σημείωσε πως ενδεχομένως να χρειαστεί έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον επόμενο μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνει το Politico, η Γερμανία, αλλά και άλλοι διαφωνούντες, αποκτούν το δικαίωμα βέτο εάν χρειαστεί στην τελική πρόταση. Σύμφωνα με τη Monde, ενδεικτικός της γερμανικής στρατηγικής είναι ο διάλογος που φέρεται να είχε ο Όλαφ Σολτς με συνεργάτες του. «Δεν λέω όχι σε τίποτα, δεν λέω ναι. Αν δεν ήθελα λύση, θα είχαμε σταματήσει το Σύνοδο», είπε, ενώ κατά την αποχώρησή του από τη Σύνοδο ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε τις «αμφιβολίες» του. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και το «μισό βήμα» προόδου που επετεύχθη, έκανε λόγο για «στρατηγική καθοδήγηση». «Ένας πολύ καλός και σταθερός οδικός χάρτης», είπε και πρόσθεσε: «Μια λίστα με μέτρα για τα οποία πρόκειται να εργαστούμε περαιτέρω», συμφώνησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που στεκόταν δίπλα της.

Ads

Η δεύτερη βασική πρόταση αφορά στον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Πρόκειται για τον λεγόμενο «ιβηρικό μηχανισμό». Και σε αυτήν την περίπτωση, υπήρξε συμφωνία να προχωρήσει, αλλά όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Politico,  η εν λόγω συμφωνία συνοδεύεται από πολυάριθμους όρους, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για συμπερίληψη μιας «ανάλυσης κόστους και οφέλους».

«Πρόκειται για ένα κλασικό αποτέλεσμα της ΕΕ», σχολιάζει το Politico για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. «Όλοι παίρνουν από λίγο, κανείς δεν τα παίρνει όλα. Οι επιπλέον συζητήσεις είναι αναπόφευκτες και πολλοί θα γκρινιάζουν για την ατέρμονη διαδικασία. Όμως, επέμειναν οι ηγέτες, όλα είναι θέμα ενότητας», επισημαίνεται καυστικά στο δημοσίευμα. «Ήταν μια καλή άσκηση για να ακούμε ο ένας τον άλλον και να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου. «Το ανθρώπινο στοιχείο, η εμπιστοσύνη, είναι πιο σημαντικό από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου», πρόσθεσε.