Αναμενόμενα είναι τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Παρισιού για την Ουκρανία την Πέμπτη (27/3), με βασικό άξονα την κοινή «διαπίστωση» των βασικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν είναι «η κατάλληλη στιγμή» για να αρχίσει η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς κατήγγειλαν αυτό που χαρακτήρισαν ως την «παρελκυστική τακτική της Μόσχας» να ανταποκριθεί σε μια πρόταση εκεχειρίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού σχετικά με την αποστολή δύναμης «εξισορρόπησης» υπό ευρωπαϊκή ηγεσία στην Ουκρανία, αν και τόνισε ότι δεν απαιτείται να κοινοποιήσει τα λεπτομερή σχέδια για την ανάπτυξή της.

Ο Μακρόν περιέγραψε τη δομή μιας μελλοντικής εγγύησης ασφαλείας που προτείνει ο «συνασπισμός των προθύμων», με περαιτέρω στήριξη του ουκρανικού στρατού, μια δύναμη «καθησυχασμού», όπως την έχουν ονομάσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που θα σταθμεύει μακριά από τη μετωπική γραμμή αλλά θα προσφέρει υποστήριξη σε «στρατηγικές» περιοχές και μια ευρύτερη ώθηση για τον επανεξοπλισμό και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών.

Ακόμα κι έτσι, ο συν-οικοδεσπότης Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ορισμένες χώρες συμφώνησαν να ακολουθήσουν μια γαλλο-βρετανική ιδέα για αυτό που αποκάλεσε «δύναμη επιβεβαίωσης», η οποία θα αναπτυχθεί σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας για να αποτρέψει μελλοντική ρωσική επιθετικότητα.

Ads

«Δεν υπήρξε ομοφωνία σήμερα, όπως όλοι γνωρίζουμε, και δεν χρειαζόμαστε ομοφωνία», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο η πρωτοβουλία ασφαλείας της δεν θα υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ, αλλά φάνηκε να υπονοεί επανειλημμένα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη μόλις καταστεί σαφές ότι η Ρωσία δεν συμμετέχει στα σχέδιά του «καλή τη πίστει».

EPA/BENJAMIN GIRETTE / POOL

Κιρ Στάρμερ: Η Ρωσία παίζει παιχνίδια για να κερδίσει χρόνο

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Κιρ Στάρμερ έδωσε μια πιο διστακτική συνέντευξη Τύπου, στην οποία επιβεβαίωσε τα σχέδια για τους αρχηγούς του γαλλικού, βρετανικού και γερμανικού στρατού να ταξιδέψουν στο Κίεβο για να «βοηθήσουν» στον σχεδιασμό της υποδομής υποστήριξης του ουκρανικού στρατού στο εγγύς μέλλον, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να προσφερθεί «καθησυχασμός» στη χώρα, καθώς και μια νέα ομάδα επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας που θα συνεδριάσει «για να συγκεντρώσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και να κρατήσει την Ουκρανία στον αγώνα», όπως περιέγραψε.

Οι «δισταγμοί» του Στάρμερ όσον αφορά στην εγκατάσταση μια Γαλλο-Βρετανικής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία, αναδείχθηκαν όταν δήλωσε ότι, σε κάθε περίπτωση, η αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, «θα έπρεπε πρώτα να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου». 

Ο Στάρμερ κατηγόρησε επίσης επανειλημμένα τη Ρωσία ότι «παίζει παιχνίδια και…παίζει για το χρόνο», λέγοντας ότι θα ήθελε να δει πρόοδο σε «ημέρες και εβδομάδες, όχι επί σειρά μηνών».

O Στάρμερ ερωτήθηκε επίσης για τη γαλλική και βρετανική πυρηνική αποτροπή και τις προτάσεις που θα μπορούσαν να μοιραστούν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, απαντώντας ότι «το έχουμε δεσμευτεί στο ΝΑΤΟ, οπότε υπό αυτή την έννοια, έχουμε ήδη δεσμευτεί» για την κοινή χρήση.

Έδωσε επίσης μια γενική γραμμή ότι «είναι καλό, κατά την άποψή μου, για την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης όταν η Γαλλία και η Βρετανία συνεργάζονται τόσο στενά όσο συνεργάζονται σήμερα σε θέματα άμυνας και ασφάλειας».

Για την προοπτική ενός συμφώνου άμυνας και ασφάλειας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο φέρεται να καθυστερεί λόγω έλλειψης συμφωνίας για θέματα αλιείας, ο Στάρμερ είπε αστειευόμενος ότι «θα αντισταθεί στον πειρασμό να αρχίσει να μιλάει για ψάρια», καθώς τονίζει ότι «δεν νομίζω ότι τα τρέχοντα σχόλια έχουν βοηθήσει στο παρελθόν σε κανένα από αυτά τα θέματα».

Σχετικά με τους δασμούς Τραμπ στα εισαγόμενα Ευρωπαικά αυτοκίνητα, ο βρετανός πρωθυπουργός είπε πως είναι «πολύ ανησυχητικοί, αλλά χρειάζονται ρεαλιστική απάντηση».

Πρόσθεσε ότι η πρόθεσή του είναι να συνεργαστεί με βιομηχανίες και τομείς για να επεξεργαστεί την απάντηση της Βρετανίας, αλλά τονίζει την ανάγκη να είναι «ρεαλιστική και με καθαρό μάτι».

«Είμαστε, όπως γνωρίζετε, σε εντατικές συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με τις οικονομικές ρυθμίσεις, σε πολλά μέτωπα, αλλά και για τον μετριασμό των δασμών», τόνισε.

«Και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, διότι πιστεύω ότι αντί να μεταπηδήσουμε σε έναν εμπορικό πόλεμο, είναι καλύτερο, από πραγματιστική άποψη, να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη πορεία προς τα εμπρός σε αυτό, αν μπορούμε, και γι’ αυτό εμπλεκόμαστε σκόπιμα με τον τρόπο που το κάνουμε.», εξήγησε.

EPA/TERESA SUAREZ

Ζελένσκι: Η Ρωσία θέλει να διχάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Το μόνο που επιδιώκει η Ρωσία είναι να διχάσει όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι μετά το πέρας της συνόδου για την Ουκρανία.

«Ο μηχανισμός του Κρεμλίνου “το δουλεύει” για περισσότερο από ένα χρόνο, διαιρώντας όλους και όλα ως την αποδυνάμωση της Ευρώπης, διαιρώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαιρώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα κράτη από μέσα, όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας ή τη μη υποστήριξη της Ουκρανίας», όπως τόνισε.

Για την προοπτική υπογραφής μιας νέας συμφωνίας για τα ορυκτά μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει την προσέγγισή τους για τη συμφωνία, η οποία αρχικά επρόκειτο να υπογραφεί πρώτα ως συμφωνία-πλαίσιο και στη συνέχεια ως λεπτομερής συμφωνία, αλλά τώρα οι ΗΠΑ θέλουν να επιδιώξουν μια πλήρη συμφωνία.

Πρόσθεσε πως φαίνεται να υπάρχει μια αντίστροφη διαδικασία σε σχέση με αυτή που είχε συζητηθεί προηγουμένως, αλλά λέει ότι οι νομικοί του σύμβουλοι εξετάζουν προτάσεις, έτοιμοι να τις επεξεργαστούν.

«Αλλά δεν θα ήθελα να αφήσω τις Ηνωμένες Πολιτείες με την αίσθηση ότι η Ουκρανία είναι γενικά εναντίον – έχουμε δείξει συνεχώς τη [βούλησή] μας και έχουμε στείλει θετικά μηνύματα», λέει.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το αν υπάρχουν προοπτικές να πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, απάντησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, ο Ζελένσκι είπε ότι είναι ευτυχής που με κάθε σύνοδο κορυφής «η θέση…είναι πιο σαφής και ισχυρότερη», παρά τις φυσικές μικροδιαφορές όταν πάνω από 30 χώρες συναντώνται σε ένα μέρος, όπως εξήγησε.

«Αυτό που μας ενώνει είναι ότι όλοι είναι υπέρ, μιλούν υπέρ της Ουκρανίας, για τις εγγυήσεις ασφαλείας για εμάς και είναι πολύ σημαντικό, είναι στο πλευρό μας», πρόσθεσε, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει κανένα τμήμα του κατεχόμενου εδάφους της ως ρωσικό.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία όταν αυτή απέρριψε την αμερικανική πρόταση για πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη ισχυρότερων συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια για τις ΗΠΑ να της παράσχουν μεγαλύτερη υποστήριξη στον τομέα αυτό, όπως ζήτησε κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά λέει ότι αυτό δεν έχει συζητηθεί ακόμη με λεπτομέρειες.