Έντονο φαίνεται πως είναι το διπλωματικό παρασκήνιο στη σύνοδο των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την ενεργειακή κρίση.
Μάλιστα, οι εργασίες ξεκίνησαν σε κλίμα έντονης ανησυχίας πως από τη Σύνοδο ίσως να μην προκύψει κοινό ανακοινωθέν λόγω των διαμετρικά διαφορετικών προσεγγίσεων σε μια σειρά από κρίσιμη ζητήματα.
Η ομιλία Ζελένσκι και οι 10 όροι για ειρήνη στην Ουκρανία
Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην παρέμβαση του Βλαντιμίρ Ζελένσκι στη Σύνοδο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, παρέμεινε στην αίθουσα καθ’ όλη της διάρκειά της.
Από τη μεριά του ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε φόρμουλα για επίτευξη της ειρήνης, ενώ τάχθηκε υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, η «ουκρανική φόρμουλα» για την ειρήνη, περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:
1. Ασφάλεια με τα πυρηνικά
2. Επισιτιστική ασφάλεια
3. Ενεργειακή ασφάλεια
4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων
5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης
6. Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και διακοπή όλων των εχθροπραξιών
7. Αποκατάσταση της Δικαιοσύνης
8. Αντιστροφή της καταστροφής του περιβάλλοντος
9. Αποτροπή κλιμάκωσης
10. Καθορισμός του τέλος του πολέμου
Επαφές Μακρόν, Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ
Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε στο περιθώριο της Συνόδου από τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να παρέμβει στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να πειστεί να σταματήσει την «κλιμάκωση» στην Ουκρανία και να επιστρέψει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων», όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Ο Κινέζος πρόεδρος είχε συνάντηση τη Δευτέρα και με τον Αμερικάνο ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία τέθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν υπάρξει αθόρυβες προσπάθειες τόσο από το Πεκίνο όσο και από την Ουάσινγκτον τους τελευταίους δύο μήνες να αποκατασταθούν οι σχέσεις, ωστόσο οι πληροφορίες πως κατά τη συνάντηση δεν ήταν όλα τόσο ρόδινα, όπως παρουσιάστηκαν μπροστά στις κάμερες. Ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να προειδοποίησε τον Κινέζο ομόλογό του πως οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη θέση τους σε θέματα ασφάλειας στην Ασία εάν το Πεκίνο δεν μπορέσει να περιορίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, ενώ έντονη αντιπαράθεση υπήρξε και για το ζήτημα της Ταϊβάν.
Ο δε Κινέζος ηγέτης φέρεται να δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος» για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά από μήνες μαχών.
G20 με φόντο τις μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας
Όλα τα παραπάνω διεξάγονται πάντως στον απόηχο της επιβεβαίωσης της μυστικής συνάντησης του διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Ναρίσκιν, στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας των ΗΠΑ να «επικοινωνήσουν με τη Ρωσία για τη διαχείριση των κινδύνων» και να συζητήσουν τις περιπτώσεις «άδικα κρατούμενων πολιτών των ΗΠΑ».
«Έχουμε κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου, ειδικά των πυρηνικών και των κινδύνων για τη στρατηγική σταθερότητα», είπε ο εκπρόσωπος. «Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Μπιλ Μπερνς βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον ομόλογό του των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών».
Το CNN ανέφερε προηγουμένως ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν ήταν επίσης σε επαφή με τους Ρώσους ομολόγους του για να τους προειδοποιήσει για τις συνέπειες σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Μπερνς «δεν διεξάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις».
«Δεν συζητά την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία. Μεταφέρει μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία και τους κινδύνους κλιμάκωσης στη στρατηγική σταθερότητα. Θα θέσει επίσης τις υποθέσεις των αδίκως κρατουμένων πολιτών των ΗΠΑ».
Στήριξη Μπάιντεν σε Ερντογάν για τα F-16
Τέλος, σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η συνάντηση Μπάιντεν Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου των G20.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του στο αίτημα της Άγκυρας για τα F-16, το οποίο για την ώρα μπλοκάρει η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο αίτημά της για τα αεροσκάφη F-16.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον ρόλο του στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών κατ’ εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >