Σε μια σημαντική πληροφορία που προκάλεσε αίσθηση – καθώς και την άμεση αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ – προέβη σήμερα ένας από τους δικηγόρους του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. 

Ads

Συγκεκριμένα, κατά την ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Λονδίνου για την υπόθεση Ασάνζ, ο δικηγόρος του Έντουαρντ Φιτζέραλντ αναφέρθηκε σε μια κατάθεση μάρτυρα – του Ρεπουμπλικανού πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ, Ντάνα Ροχραμπάσερ -, που επισκέφτηκε τον ιδρυτή των WikiLeaks το 2017, λέγοντας ότι είχε σταλεί από τον Αμερικανό πρόεδρο για να προτείνει την απονομή χάριτος.

Σύμφωνα πάντα με την κατάθεση Ροχραμπάσερ, η χάρη θα δινόταν υπό τον όρο ο Ασάνζ να υπακούσει τις εντολές της Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ότι οι Ρώσοι δεν εμπλέκονταν στη διαρροή των e-mails· μια διαρροή που έπληξε την προεδρική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον το 2016. Σημειώνεται πως ο δικαστής έκρινε αποδεκτά τα παραπάνω στοιχεία.

Πάντως, επισήμως η πλευρά Τραμπ διέψευσε την εν λόγω πληροφορία. Ειδικότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ δήλωσε πως «αυτό είναι απολύτως και εντελώς ψευδές».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο 48χρονος Ασάνζ κρατείται σε φυλακή στο Λονδίνο και μάχεται κατά του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες μεταξύ των οποίων συνωμοσία για υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας. 

Εάν καταδικαστεί μπορεί να περάσει δεκαετίες στη φυλακή. Η ακρόασή του στο δικαστήριο θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.