Συνεχίζονται οι τιτάνιες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τρίτη ημέρα στην ανατολική Τουρκία μετά την διάσωση ενός 18χρονου νεαρού, μιας 27χρονης δασκάλας και ενός 14 ημερών βρέφους. Οι νεκροί αγγίζουν τους 459, ωστόσο, αναμένεται να αυξήθει καθώς πολλοί είναι ακόμη οι αγνοούμενοι. Τους διασώστες δυσκολεύουν οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Εν τω μεταξύ, χθες η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τελικά βοήθεια από άλλες χώρες (ανάμεσά τους και το Ισραήλ).

Ads

Ένας 18χρονος φοιτητής ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια μιας πολυκατοικίας στην πόλη Ερτζίς, 61 ώρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,2 βαθμών, ενώ ξήντα έξι ώρες μετά τον σεισμό, μία 27χρονη δασκάλα βρέθηκε ζωντανή στα ερείπια της πόλης Ερτζίς. Η Γκεζντέ Μπαχάρ μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο.

Οι ελπίδες για νέες διασώσεις είχαν αναπτερωθεί ήδη από τη διάσωση της μικρούλας Άζρα, 46 ώρες μετά τον σεισμό, καθώς και της μητέρας της και της γιαγιάς της, δημιούργησε ελπίδες ότι και άλλοι μπορούν να βρεθούν ζωντανοί.

Ζητά εξωτερική βοήθεια η Άγκυρα

Έχοντας αρχικά δηλώσει ότι η Άγκυρα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την καταστροφή, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναγκάστηκε τελικά να ζητήσει βοήθεια από 30 χώρες -ανάμεσά τους και το Ισραήλ. Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από τις χώρες να στείλουν σκηνές, κοντέινερ και προκατασκευασμένα σπίτια.

Ads

Το Ισραήλ, οι σχέσεις του οποίου με την Τουρκία είχαν «παγώσει» μετά την επίθεση στον στολίσκο για τη Γάζα, δήλωσε ότι στέλνει άμεσα αεροσκάφος με εφόδια. Η πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 400.000 δολάρια οικονομική βοήθεια και ότι θα στείλει άμεσα σκηνές.

Εξέγερση σε φυλακή

Εν τω μεταξύ, οι κρατούμενοι σε φυλακή στην τουρκική πόλη Βαν εξεγέρθηκαν την Τρίτη μετά τον μεγέθους 5,4 βαθμών μετασεισμό που σημειώθηκε.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι τρόφιμοι της φυλακής άναψαν φωτιές και επιτέθηκαν στους φύλακες με αιχμηρά αντικείμενα στους φύλακες, αντιδρώντας για το γεγονός ότι παραμένουν στα κελιά τους παρά τη μετασεισμική δραστηριότητα.

Αρκετοί φρουροί τραυματίστηκαν και επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν στην φυλακή, από την οποία δεκάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν.