Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Ισφαχάν του Ιράν καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα για έκτη μέρα.

Ads

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 22. Δυο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή και ακόμη δυο την Κυριακή. Έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να αφαιρέσουν οπλισμό από αστυνομικό τμήμα. 

Στην πόλη Χομεϊνισάρ ένας 11χρονος σκοτώθηκε και ο πατέρας του τραυματίστηκε από σφαίρες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Επίσης σκοτώθηκε ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης και ένας αστυνομικός στην πόλη Νατζαφαμπάντ.

Από το Σάββατο η ιρανική αστυνομία έχει συλλάβει 450 ανθρώπους στην Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πρωτεύουσας.

Ads

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν είναι οι μεγαλύτερες που σημειώνονται μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2009.

Ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Μασχάντ, αρχικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανατιμήσεις και την διαφθορά, αλλά έκτοτε εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα εξαιτίας της γενικότερης λαϊκής δυσαρέσκειας εναντίον της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της χώρα Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις είναι μια «ευκαιρία και όχι μια απειλή», αλλά δεσμεύτηκε να καταστείλει τους «παράνομους».

image

Συνελήφθησαν 18 Ιρανοί για επεισόδια στην Αθήνα

Στο μεταξύ, ένταση σημειώθηκε χθες το απόγευμα στην Πρεσβεία του Ιράν, στην συμβολή των οδών Στρατηγού Καλλάρη και Ταϋγέτου στο Ψυχικό.

Περίπου 20 Ιρανοί, στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που γίνονται στη χώρα τους, μετέβησαν στην Πρεσβεία τους και άρχισαν να πετούν αντικείμενα ενώ προκάλεσαν φθορές στην είσοδο.

Στο σημείο κλήθηκε ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας που προχώρησε στην προσαγωγή 18 Ιρανών, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους.