Την επανάληψη των συγκρούσεων στην ανατολική Γούτα στη Συρία, παρά την ανακοίνωση επιβολής πεντάωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας επιβεβαίωσε ο ΟΗΕ, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε πως η απομάκρυνση των αμάχων από τη Γούτα εξαρτάται από τους αντάρτες.

Ads

«Έχουμε αναφορές από σήμερα το πρωί ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Γούτα», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου για τον Συντονισμό της Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ένα παιδί σκοτώθηκε σήμερα από τους βομβαρδισμούς στην ανατολική Γούτα.

Στο μεταξύ οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα κοντά στη Δαμασκό εμποδίζουν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, κατήγγειλε ο ίδιος.

Ads

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τάρικ Γιασάρεβιτς, ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 ασθενείς και τραυματίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου έχουν ανάγκη να απομακρυνθούν από την ανατολική Γούτα.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε σήμερα τους αντάρτες που έχουν ταμπουρωθεί στην ανατολική Γούτα ότι βομβάρδισαν οικοδομικά τετράγωνα στη Δαμασκό περισσότερες από 20 φορές στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό, το RIA μετέδωσε πως ο συριακός στρατός δεν απάντησε στον βομβαρδισμό και πως οι αντάρτες κρατούν αμάχους ως ομήρους στην ανατολική Γούτα.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η Βρετανία θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της στα στρατιωτικά πλήγματα που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ εναντίον της συριακής κυβέρνησης, αν αποδειχθεί ότι χρησιμοποιούνται χημικά όπλα εναντίον αμάχων.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ερευνά ενδεχόμενη χρήση απαγορευμένων χημικών ουσιών σε πρόσφατες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από τον συριακό στρατό εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της ανατολικής Γούτα στη Συρία, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Ο ΟΑΧΟ με έδρα τη Χάγη ξεκίνησε έρευνα την Κυριακή βασιζόμενος στις καταγγελίες για επανειλημμένη χρήση βομβών χλωρίου στην ανατολική Γούτα, εξήγησαν οι διπλωματικές πηγές.

Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία προειδοποίησαν νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι θα στηρίξουν μια στοχευμένη στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού, αν υπάρξουν αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters