Η απόφαση της κυβέρνησης της Αιγύπτου να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τους Αδελφούς Μουσουλμάνους έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση των αιματηρών συγκρούσεων στη χώρα. Ένας φοιτητής σκοτώθηκε το Σάββατο όταν υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων συγκρούσθηκαν με την αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη  Αλ-Αζχάρ στο Κάιρο, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα δύο κτίρια του πανεπιστημίου πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Ads

Ο Σαϊμάα Μουνίρ, μέλος των «Φοιτητών Κατά του Πραξικοπήματος» που υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, δήλωσε στο Reuters πως ο νεκρός φοιτητής είναι ο Χάλεντ αλ-Χαντάντ, υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο φοιτητής, ηλικίας 19 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα την ώρα που οι αστυνομικοί εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη. Επιπλέον, τέσσερις φοιτητές τραυματίσθηκαν, δήλωσε ο Χάλεντ αλ-Χατίμπ, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 60 φοιτητές υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, που είχαν στην κατοχή τους κυνηγετικές καραμπίνες και βόμβες μολότοφ και ήθελαν να διακόψουν τις εξετάσεις του εξαμήνου, οι οποίες θα άρχιζα σήμερα Σάββατο.

Ads

Η κρατική εφημερίδα Αλ-Αχράμ ανέφερε πως οι συγκρούσεις άρχισαν όταν δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν φοιτητές που υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και εμπόδιζαν τους συμφοιτητές τους να μπουν στα κτίρια του πανεπιστημίου για να δώσουν εξετάσεις. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα.

Το Αλ-Αζχάρ, πανεπιστημιακό ίδρυμα που έχει μεγάλη φήμη ιδιαίτερα για ισλαμικές σπουδές στο μουσουλμανικό κόσμο, έχει γίνει σκηνικό διαδηλώσεων των τελευταίων μήνων από φοιτητές που αντιδρούν στην απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι.

Σημειώνεται ότι τα επεισόδια σημειώνονται έπειτα από μια ημέρα συγκρούσεων σε όλη τη χώρα, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων βγήκαν την Παρασκευή στους δρόμους αφού η υποστηριζόμενη από τον στρατό κυβέρνηση χαρακτήρισε την οργάνωσή τους «τρομοκρατική», απόφαση που αυξάνει τις ποινές γι’ αυτούς που κινητοποιούνται εναντίον της κυβέρνησης. 

Χιλιάδες μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων έχουν συλληφθεί. Διακόσιοι εξήντα πέντε υποστηρικτές τους συνελήφθησαν μόνο την Παρασκευή, με βάση το νέο χαρακτηρισμό της οργάνωσης.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο χαρακτηρισμός των Αδελφών Μουσουλμάνων από την κυβέρνηση ως τρομοκρατικής οργάνωσης αποφασίσθηκε με «πολιτικά κίνητρα» και στοχεύει στον τερματισμό όλων των δραστηριοτήτων του κινήματος.

Μια συντηρητική εκτίμηση ανεβάζει το συνολικό απολογισμό των νεκρών αφότου ο Μόρσι ανατράπηκε σε πολύ πάνω από 1.500. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν υποστηρικτές του Μόρσι, ανάμεσα στους οποίους και εκατοντάδες άνθρωποι που σκοτώθηκαν από σφαίρες όταν οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν μια αγρυπνία διαμαρτυρίας έξω από τέμενος του Καΐρου.

Τουλάχιστον 350 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί επίσης σε βομβιστικές επιθέσεις και από σφαίρες μετά την πτώση του Μόρσι. Το κράτος τούς έχει ανακηρύξει μάρτυρες ενός πολέμου κατά της τρομοκρατίας.