Συνεχίζεται το θρίλερ με τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, καθώς νέα σενάρια και εκτιμήσεις κάνουν την εμφάνισή τους.

Ads

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το γερμανικό Spiegel παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του εκτιμήσεις των γερμανικών αρχών ασφαλείας, οι οποίες αναφέρουν ότι υψηλής αποτελεσματικότητας εκρηκτικά χρησιμοποιήθηκαν για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική θάλασσα.

Υπολογίζεται ότι εκρηκτικές συσκευές με αποτέλεσμα ανάλογο 500 κιλών TNT πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή των αγωγών, ενώ οι εκτιμήσεις αυτές, σύμφωνα με το Spiegel, οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα ότι η φημολογούμενη επίθεση μπορούσε να γίνει μόνο από έναν κρατικό φορέα.

Ads

Η ρωσική πλευρά και η αντικειμενική έρευνα

Ενόψει της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από ρωσικό αίτημα, η Μόσχα ζήτησε αντικειμενική διεθνή έρευνα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στους αγωγούς.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει «να εξηγηθούν». Αναφερόταν σε σχόλια που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο, όταν είπε ότι «δεν θα υπάρχει πια Nord Stream 2» εάν η Ρωσία έστελνε στρατό στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η κ. Ζαχάροβα ανέφερε σήμερα ότι κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πραγματοποιούσαν ασκήσεις τον Ιούλιο, με τη χρήση υποβρύχιου εξοπλισμού, κοντά στην περιοχή όπου καταγράφηκαν οι διαρροές, για να προσθέσει ότι στην περιοχή υπάρχουν μεγάλης έκτασης νατοϊκές υποδομές.

Νωρίτερα, ρωσικά ΜΜΕ, μετέδιδαν την είδηση ότι, σύμφωνα με στοιχεία του FlightRadar24, έχει καταγραφεί σημαντική παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων στο σημείο των διαρροών, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πούτιν: Πράξη διεθνούς τρομοκρατίας

Θέση για το περιστατικό πήρε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο συνομιλίας που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» πίσω από την πιθανολογούμενη δολιοφθορά.

Τι θα συμβεί με τους αγωγούς

Πιο ασφαλή συμπεράσματα αναμένεται να βγουν με την ολοκλήρωση των ερευνών στο σημείο των διαρροών, με τη διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream AG να περιμένει επίσημη άδεια προκειμένου να ξεκινήσει την εκτίμηση της ζημιάς.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρόσβαση στην περιοχή μπορεί να επιτραπεί μόνο αφού σταθεροποιηθεί η πίεση στον αγωγό και σταματήσει η διαρροή αερίου.

Αυτό ενδέχεται να συμβεί τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν νωρίτερα πηγές της εταιρείας στο Reuters.  Παρότι κανένας από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 δεν χρησιμοποιείτο την ώρα που συνέβησαν οι φερόμενες ως εκρήξεις, ήταν γεμάτοι αέριο που αναβλύζει από τη Βαλτική Θάλασσα μετά τον εντοπισμό των ρωγμών για πρώτη φορά τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις γερμανικές εκτιμήσεις, πάντως, μια επισκευή στους αγωγούς θεωρείται απίθανη, καθώς οι καταστροφές είναι εκτεταμένες, ενώ η εισροή θαλασσινού νερού αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω διάβρωση, κάνοντας τη μεταφορά φυσικού αερίου αδύνατη.