Συνεχίζεται η προέλαση του ρωσικού στρατού και των συμμαχικών του πολιτοφυλακών στο Ντονμπάς. Κύριος στόχος της προέλασης φαίνεται πως είναι το Σεβεροντονέτσκ στο βόρειο Λουγκάνσκ και το Σλαβιάνσκ στο Ντονιέτσκ.

Ads

Στο παραπάνω πλαίσιο, ακόμη τέσσερις στρατηγικής σημασίας αστικές περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας πέρασαν στον έλεγχο των πολιτοφυλακών της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους, Ιβάν Φιλιπονιένκο.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ria-Novosti, ο εκπρόσωπος των πολιτοφυλακών του Λουγκάνσκ ανέφερε, ότι «η απελευθερωτική προέλαση της Λαϊκής Πολιτοφυλακής συνεχίζεται, με μονάδες της να απελευθερώνουν την Τρίτη τους οικισμούς Σβετλοντάρσκ, Λουγκάνσκογιε, Μιρονόβσκι και Τοσκόβκα».

Η κατάληψη του Σβετλοντάρσκ επιβεβαιώθηκε και από την ουκρανική πλευρά την Τρίτη, ενώ τον γύρο του διαδικτύου έκανε και η φωτογραφία με την τοποθέτηση της ρωσικής σημαίας στο δημαρχείο της πόλης.

Ads

Η σημασία της κατάληψης της συγκεκριμένης πόλης έγκειται στο ότι εκεί βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στην Ευρώπη, ο TPP Uglegorsk.

Το Λουγκάσκογιε είναι  μια κωμόπολη η οποία όμως έχει στρατηγική σημασία για την επίθεση στο Αρτιόμοβσκ (ή Μπαχμούτ).

Η πτώση της Μπαχμούτ, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, θα έδινε στους Ρώσους τον έλεγχο ενός στρατηγικού σταυροδρομιού, που αποτελεί επιπλέον το τρέχον διάστημα αυτοσχέδιο κέντρο διοίκησης των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το Σεβεροντονιέτσκ βομβαρδίζεται «24 ώρες το 24ωρο», από τους Ρώσους, που «χρησιμοποιούν τακτική καμένης γης, καταστρέφουν εσκεμμένα την πόλη», κατήγγειλε την Κυριακή ο Ουκρανός περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι.

Ουκρανική παραδοχή υποχώρησης

Η ανακοίνωση των πολιτοφυλακών την Τετάρτη προστίθεται στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της ουκρανικής και δυτικής πλευράς, για προώθηση του ρωσικού στρατού και των συμμαχικών του πολιτοφυλακών, στο Ντονμπάς, το οποίο βρίσκεται σχεδόν εξολοκλήρου στην κατοχή τους.

Την ρωσική επέλαση στα ανατολικά της χώρας, με την σχεδόν ολοκληρωτική κατάληψη του Ντονμπάς, παραδέχεται και το Κίεβο, το οποίο αναθεωρεί και τις προηγούμενες αναφορές του σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα βόρεια της χώρας.

«Οι επόμενες εβδομάδες του πολέμου θα είναι δύσκολες», αναγνώρισε το βράδυ της Δευτέρας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να δείξουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις κατειλημμένες περιοχές στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), ότι δεν θα παραδώσουν την περιφέρεια της Χερσώνας (νότια), τις κατεχόμενες περιοχές της περιφέρειας της Ζαπορίζιας (νοτιοανατολικά) και του Ντονμπάς (ανατολικά). Προελαύνουν εν μέρει. Ενισχύουν τις θέσεις τους αλλού», συνέχισε.

Η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη» στο Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι επιδιώκουν να «εξοντώσουν όποιον ζει», κατήγγειλε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Οι εκτιμήσεις των Βρετανών

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, μόλις 25 χιλιόμετρα εδάφους
απομένουν προτού η Ρωσία περικυκλώσει πλήρως τις ουκρανικές δυνάμεις στο Σεβεροντονιέτσκ.

Εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί, θα πρόκειται για τη δεύτερη επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση περικύκλωσης μετά τη Μαριούπολη.

Εάν τα καταφέρει, η Ρωσία θα ελέγχει όλη την επαρχία Λουγκάνσκ, η οποία μαζί με το γειτονικό Ντονέτσκ αποτελούν το Ντονμπάς.

Πώς προσπαθούν όμως οι ρωσικές δυνάμεις να επιτύχουν τους στόχους τους στο πεδίο; Και μήπως έχουν αλλάξει αυτοί οι στόχοι;

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου στο Ντονμπάς παρατηρούνται τα εξής:

  1. Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να περικυκλώσουν μεγάλους ουκρανικούς σχηματισμούς στην ανατολική Ουκρανία και αντ’ αυτού προσπαθούν να εξασφαλίσουν μικρότερες περικυκλώσεις, προσπαθώντας να επικεντρωθούν στο Σεβεροντονιέτσκ. Ειδικότερα, οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιχειρούν να επιτύχουν πολλές ταυτόχρονες περικυκλώσεις μικρών θυλάκων ουκρανικών δυνάμεων στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ: την ευρύτερη περιοχή Σεβεροντονιέτσκ (συμπεριλαμβανομένων των Ρουμπίζνε και Λισικάνσκ), Μπαχμούτ- Λισικάνσκ, γύρω από το Ζολότε (ακριβώς βορειοανατολικά της Ποπάσνα) και γύρω από τα ουκρανικά οχυρά στην Αβντιβκά. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της διοίκησης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μόνο περίπου το 10% της περιφέρειας, σε σύγκριση με το 30% που είχαν υπό τον έλεγχό τους πριν από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
  2. Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν μεγαλύτερη πρόοδο την περασμένη απ’ ό,τι νωρίτερα τον Μάιο, ωστόσο, η πρόοδος έχει επιτευχθεί με κόστος μειώνοντας το εύρος των στόχων τους: εγκαταλείποντας σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις γύρω από το Ιζιούμ, εστιάζοντας σε βασικές πόλεις της πρώτης γραμμής, και άρα εγκαταλείποντας πολλές προβλεπόμενες γραμμές προέλασης, και εγκαταλείποντας την επιδιωκόμενη από το Κρεμλίνο μεγάλη περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.
  3. Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα βρεθούν με παρατεταμένες μάχες σε αστικό ιστό, εάν περικυκλώσουν επιτυχώς το Σεβεροντονιέτσκ (καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Μπαχμούτ), ένα περιβάλλον στο οποίο δυσκολεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. 
  4. Οι ρωσικές δυνάμεις δεσμεύουν σημαντικό αριθμό στρατευμάτων, πυροβολικού και αεροσκαφών τους για να νικήσουν τους Ουκρανούς υπερασπιστές στην περιφέρεια Λουγκάνσκ και πιθανότατα τραβούν τους απαραίτητους πόρους από τον άξονα Ιζιούμ, τις αμυντικές θέσεις γύρω από την πόλη Χάρκοβο, την πόλη Ντονέτσκ και την περιοχή Ζαπορίζια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο, μια ρωσική νίκη επί του Σεβεροντονιέτσκ θα επιδεινώσει τα ρωσικά υλικοτεχνικά ζητήματα και θα επεκτείνει τις ρωσικές επίγειες γραμμές επικοινωνίας.