Για δεύτερη ημέρα πολιορκεί η γαλλική αστυνομία το κτίριο στην Τουλούζη, όπου έχει οχυρωθεί ο 23χρονος ύποπτος για τη δολοφονία επτά ατόμων σε Τουλούζη και. Μοντομπάν. Στη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν πυρά και εκρήξεις, τις οποίες η αστυνομία πραγματοποίησε πιθανότατα για εκφοβισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπ. Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζαν – Κλοντ Γκεάν, η γαλλική αστυνομία δεν είχε κανένα ίχνος ζωής από τον ύποπτο από χθες το βράδυ, προσθέτοντας ότι δεν είναι πλέον βέβαιος αν είναι ζωντανός.

Ads

 
Ο 23χρονος Μοχάμεντ Μέραχ, Γάλλος αλγερινής καταγωγής, βρίσκεται περικυκλωμένος εδώ και περισσότερες από 24 ώρες στην κατοικία του, στη συνοικία Κοτέ παβέ. Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και μια τέταρτη στις 02:00.

image
 
Οι εκρήξεις έδωσαν την εντύπωση ότι γίνεται έφοδος από την επίλεκτη μονάδα της γαλλικής αστυνομίας Raid. Στην πραγματικότητα είχαν στόχο να εκφοβίσουν τον Μοχάμεντ Μέραχ. Θέλοντας να αυξήσουν την πίεση, οι αστυνομικοί έχουν διακόψει τις παροχές νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού στο σπίτι του. Ο 23χρονος είχε δηλώσει χθες ότι θα παραδοθεί το απόγευμα, κάτι που δεν έγινε.

Δεν υπήρξε κίνηση στη διάρκεια της νύχτας

«Δεν υπήρξε κίνηση στη διάρκεια της νύχτας. Ελπίζουμε να είναι ακόμα ζωντανός», υποστήριξε ο υπ. Εσωτερικών Ζαν-Κλοντ Γκεάν. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του υπόπτου με την αστυνομία από χθες το βράδυ στις 10:30.

Ads

Σύμφωνα με δημοσιογράφο που βρίσκεται έξω από το πολιορκημένο κτήριο, η αστυνομία ανησυχεί μήπως ο Μοχαμέντ Μεράχ πυροδότησε εκρηκτικά εντός του διαμερίσματος.

«Ελπίζουμε να αποφύγουμε την έφοδο, καθώς επιθυμούμε να πιάσουμε ζωντανό τον κ. Μέραχ ώστε να μπορέσει να δικαστεί» είχε δηλώσει το βράδυ της Τετάρτης ο Κλοντ Γκεάν, θέλοντας να εξηγήσει γιατί οι επίλεκτες μονάδες δεν περνούν στη δράση.

Στις σημερινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι «είναι περίεργο που δεν αντέδρασε» μετά την ανατίναξη των παραθυρόφυλλων από την αστυνομία τη νύκτα. Επιπλέον, συνέχισε ο υπουργός, «ακούσαμε δύο πυροβολισμούς και δεν ξέρουμε τι συνέβη». «Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας να επανακτήσουμε επαφή μαζί του, δεν έχει υπάρξει επαφή» σημείωσε.

image
 
H Raid έκανε αρκετές απόπειρες την Τετάρτη να μπει στο διαμέρισμα, όπου κρύβεται ο Μέραχ αλλά κάθε φορά ακούγονταν από μέσα πυροβολισμοί. Η πρώτη έφοδος τα ξημερώματα της Τετάρτης αντιμετωπίστηκε με καταιγισμό πυρών εκ μέρους του δράστη και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση δήλωσε ότι ο 23χρονος Μοχάμεντ Μέραχ ανέλαβε την ευθύνη για τρεις επιθέσεις, στις οποίες υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος. Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος σχεδίαζε άλλη μια επίθεση την Τετάρτη. Σκόπευε να σκοτώσει άλλον ένα στρατιώτη αλλά και δύο αστυνομικούς, επίσης στην Τουλούζη.
 
Σύμφωνα δε, με το Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν, ο Μέραχ είπε στους αστυνομικούς πώς η Αλ Κάιντα «του έδωσε οδηγίες», όσο καιρό διέμεινε στο Πακιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, ζητώντας του να συμμετάσχει σε επίθεση αυτοκτονίας στη Γαλλία, κάτι που αρνήθηκε, αποδεχόμενος αντίθετα «γενική αποστολή», για επίθεση στο γαλλικό έδαφος.

image