Συνεδριάζει την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αποφασίσει για την κρίση στη Συρία. Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου θα ζητήσει από το Συμβούλιο να στηρίξει το σχέδιο του Συνδέσμου που ζητά την απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ-Άσαντ. Εν τω μεταξύ, το αιματοκύλισμα εντός της χώρας συνεχίζεται. Η σημαντικότερη οργάνωση της αντιπολίτευσης στη Συρία, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, κήρυξε τη σημερινή ημέρα «Ημέρα Οργής» κατηγορώντας τις δυνάμεις του καθεστώτος ότι εντείνουν την καταστολή, διαπράττοντας «σφαγές» εναντίον πολιτών.

Ads

Χθες Δευτέρα, εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως στην πόλη Χομς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ σκότωσαν χθες τουλάχιστον 25 άτομα, καθώς προωθούσαν τις θέσεις τους σε βάθος στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού για να αποσπάσουν τον έλεγχο από τους αντάρτες, δήλωσαν ακτιβιστές από την συριακή πρωτεύουσα. Ο αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει 19 αμάχους, που ως επί το πλείστον σκοτώθηκαν από πυρά αρμάτων μάχης και βλήματα όλμου, και έξι μέλη του Συριακού Ελεύθερου Στρατού.
 
Οι Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις στη χώρα ανέφεραν στη σελίδα τους στο Facebook ότι συνολικά 95 άτομα σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, οι περισσότεροι στην πόλη Χομς. Δεκαπέντε άτομα σκοτώθηκαν στη Ντεραά.

«Το καθεστώς πραγματοποιεί μια εκστρατεία σφαγών και τρομοκρατίας, που στοίχισε χθες τη ζωή σε εκατό ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά…στην Χομς, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και βαρέα όπλα για να βομβαρδίσει συνοικίες» επισημαίνει το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο.
 
Η οργάνωση συντονίζει τη δράση του με άλλες οργανώσεις και κήρυξε σήμερα «ημέρα πένθους και οργής σε όλη τη χώρα στη μνήμη των θυμάτων των άγριων σφαγών». Επίσης επισήμανε «την αποφασιστικότητα του λαού να πολεμήσει για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του» υπογραμμίζοντας πως “δεν θα απαρνηθεί την επανάστασή του όποιες και αν είναι οι θυσίες». «Το καθεστώς εκμεταλλεύεται την κάλυψη που του προσφέρουν ορισμένοι, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, για να εντείνει την καταστολή, καταλήγει το Συμβούλιο, αναφερόμενο στο Ιράν και τη Ρωσία».

Ads

Εν τω μεταξύ, οι συριακές καθεστωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με καταγγελίες αντικαθεστωτικών ανατινάζουν σπίτια στην πόλη Ρανκούς βόρεια της Δαμασκού, η οποία είναι εδώ και μία εβδομάδα περικυκλωμένη από στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ έχουν διακοπεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η τροφοδοσία με είδη διατροφής.
 
«Σήμερα το πρωί άρχισαν να ανατινάζουν σπίτια στη Ρανκούς τοποθετώντας εκρηκτικά, ενώ οι κάτοικοι μόλις που προλάβαιναν να βγουν από τα κτίρια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τηλεφωνικά ο Αμπού Ομαρ, εκπρόσωπος των ακτιβιστών της πόλης. «Πυρπολούν τα σπίτια με ντίζελ. Το κάνουν για εκδίκηση» δήλωσε ο Σύρος ακτιβιστής, ο οποίος δεν βρίσκεται στην πόλη. Οι περιγραφές του βασίζονται σε μαρτυρίες κατοίκων οι οποίοι κατόρθωσαν να διαφύγουν μέσα από τους αγρούς ή κατοίκων γειτονικών πόλεων.
 
«Η κύρια οδική αρτηρία προς την Ρανκούς έχει διακοπεί, καθώς και οι τηλεπικοινωνίες, η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση, και υπάρχει έλλειψη βρεφικού γάλατος» συνέχισε ο Αμπού Ομαρ. «Βοηθήστε τους, στείλτε τους τρόφιμα, πεθαίνουν» τόνισε.
 
Χθες, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, το κύριο αντικαθεστωτικό κίνημα είχε προειδοποιήσει ότι το καθεστώς είναι πιθανόν να επιχειρήσει σφαγή εναντίον εκατοντάδων νέων που βρίσκονται στην Ρανκούς. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ρανκούς πολιορκείται εδώ και έξι ημέρες και οι μονάδες των αντικαθεστωτικών στρατιωτών που έχουν λιποτακτήσει από τον στρατό έχουν εγκαταλείψει την πόλη.

Συνεδριάζει σήμερα το ΣΑ του ΟΗΕ

Το σχέδιο φαίνεται πως συναντά τη στήριξη της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά όχι της Ρωσίας που θα μπορούσε να ασκήσει βέτο. Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, το σχέδιο του Συνδέσμου έχει τη στήριξη τουλάχιστον δέκα μελών και χρειάζεται η στήριξη εννέα μελών για να τεθεί προς ψήφιση. Ωστόσο, η Ρωσία αντιδρά στο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ισορροπημένο και ότι «αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης» στις υποθέσεις της Συρίας. Το βέτο της Ρωσίας θα μπορούσε να εμποδίσει την ψήφιση του σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου.
 
Πιέσεις ώστε να αλλάξει τη στάση της υφίσταται και η Ρωσία. «Πιστεύουμε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να δράσει για να υποστηρίξει το λαό της Συρίας και ότι η Ρωσία δεν μπορεί, πλέον, να μπλοκάρει τη διαδικασία στον ΟΗΕ και να παρέχει κάλυψη στη βίαιη καταστολή του καθεστώτος» δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, καλώντας τη Μόσχα να ξανασκεφτεί την αντίθεσή της.

Εν τω μεταξύ, η Συρία απορρίπτει κάθε κριτική που προέρχεται από τις ΗΠΑ και το δυτικό κόσμο και δηλώνει ότι θα νικήσει κάθε προσπάθεια ξένων δυνάμεων να επικρατήσει χάος. Λίγες ώρες αφού ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ- Άσαντ έχει χάσει τον έλεγχο και θα χάσει παρά τη θέληση του την εξουσία, το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε ότι η Συρία μάχεται μόνη της εναντίον της τρομοκρατίας και θα πολεμήσει την πολιτική χάους που υιοθετούν ξένες χώρες.
 
«Δεν μας προξενεί καμία έκπληξη η έλλειψη σύνεσης και λογικής που περιέχουν ανάλογες δηλώσεις (του Λευκού Οίκου για την απομάκρυνση Άσαντ) και λυπούμαστε που εξακολουθούν να υπάρχουν από χώρες που έχουν συνηθίσει να μετατρέπουν τη Μέση Ανατολή σε αρένα για τις τρέλες και τις αποτυχίες τους» δήλωσε κυβερνητική πηγή.