Αεροσκάφος Boeing 737 της εταιρείας Cubana de Aviacion συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης οι επιβαίνοντας ξεπερνούν τους 100 και γίνεται λόγος για πολλούς νεκρούς. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Κούβας Ντίας- Κανέλ έκανε λόγο για έναν «μεγάλο αριθμό» θυμάτων. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως με την πτήση του αεροσκάφους που συνετρίβη ταξίδευαν 104 επιβάτες. 

Τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.  Σύμφωνα με την εφημερίδα Granma της Κούβας, οι επιζώντες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο και η κατάστασή τους θεωρείται κρίσιμη. Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων επιζώντων.

Φωτογραφία μέσα από το κτίριο του αεροδρομίου που ανέβηκε στο twitter δείχνει ένα πυκνό σύννεφο καπνού στο τέλος του διαδρόμου προσγείωσης όπου έχουν σπεύσει η πυροσβεστική και τα σωστικά συνεργεία.

Ads

Πηγές του αεροδρομίου επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επρόκειτο για ένα Boeing 737 το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από την Αβάνα για το Ολγκίν, στην ανατολική Κούβα και συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του.

Το πλήρωμα του αεροσκάφους είναι ξένης υπηκοότητας, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν αν αυτοί οι εννέα άνθρωποι περιλαμβάνονται στους 104 επιβαίνοντες ή αν 104 ήταν μόνο οι επιβάτες.

Σύμφωνα με ιστοτόπους που παρακολουθούν τα αεροπορικά δρομολόγια, επρόκειτο για την πτήση CU972 που αναχώρησε από την Αβάνα στις 11 το πρωί, τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας). Το αεροπλάνο πιθανότατα είχε νοικιαστεί από μια μικρή μεξικανική εταιρεία, την Damojh.

«Ακόμη δεν έχουμε πληροφορίες, συγκεντρώνουμε ό,τι μπορούμε για να δώσουμε σωστές πληροφορίες», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας αυτής, μιλώντας από το Μεξικό στο πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται πως το 2010 ένα ATR-22 της κουβανικής εταιρείας Aerocaribbean συνετρίβη στην κεντρική Κούβα με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 68 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 28 ήταν αλλοδαποί.

image