Σε μία αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε το CNN, o Eρντογάν είπε ότι το πακέτο της συνταγματικής αναθεώρησης, που ψηφίστηκε από μία περιορισμένη πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της Κυριακής, δεν αφορά τον ίδιο και επέμεινε ότι τα σχέδιά του να αναλάβει όλες τις νέες εξουσίες, δεν τον κάνουν δικτάτορα.

Ads

«Είμαι θνητός, στα αλήθεια, θα μπορούσα να πεθάνω ανά πάσα στιγμή», δήλωσε στην Μπέκι Άντερσον από το προεδρικό του μέγαρο στην Άγκυρα, στην πρώτη του συνέντευξη που παραχωρεί μετά το δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι νέες εξουσίες έχουν στόχο να κερδίσει ο ίδιος αντί να βελτιωθεί το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας. «Το σύστημα αντιπροσωπεύει μια αλλαγή, μια μεταμόρφωση στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύνταγμα, ο Ερντογάν θα είναι ικανός να καταργήσει τη θέση του πρωθυπουργού και να αναλάβει νέες διευρυμένες εξουσίες και να κυβερνά σε απόλυτο βαθμό.

Ads

Ο Ερντογάν απέρριψε τις κατηγορίες ότι το δημοψήφισμα είναι ένα βήμα προς τη δικτατορία. «Εκεί που υπάρχει δικτατορία δεν μπορείς να έχεις ένα προεδρικό σύστημα», δήλωσε.

«Εδώ υπάρχουν κάλπες… η δημοκρατία αντλεί δύναμη από το λαό. Είναι αυτό που λέμε η βούληση του λαού».

Ο Ερντογάν δεν έδειξε κανένα σημάδι συνδιαλλαγής, παρά την οριακή νίκη του . Επικαλούμενος μια αθλητική αναλογία, δήλωσε ότι η νίκη είναι νίκη. «Δεν έχει σημασία αν κερδίζεις 1-0 ή 5-0. Τελικός στόχος είναι να κερδίσεις το παιχνίδι».

Όσον αφορά στις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ερνογάν κατηγόρησε και πάλι την Ευρώπη ότι δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις της. Η Ε.Ε. «μας έχει να περιμένουμε στην πόρτα για 54 χρόνια», δήλωσε.

«Αυτό, από πολιτική άποψη, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Προσπαθήσαμε σκληρά να δεχτούμε όλες τις προϋποθέσεις της Ε.Ε…. η Ε.Ε. δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις της… Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της».

«Αν κρατήσουν τις υποσχέσεις τους μπορούμε να κάτσουμε στο τραπέζι. Μπορούμε να δούμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν».