Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται 3 τζιχαντιστές που σχετίζονται με τον Άνις Άμρι, τον Τυνήσιο που φέρεται να ήταν ο δράστης της φονικής επίθεσης στο Βερολίνο. Στο μεταξύ αναπάντητο μένει το ερώτημα «τι γύρευε ο μακελάρης της Γερμανίας» στο Μιλάνο, μία μέρα μετά το θάνατο του, έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με Ιταλούς αστυνομικούς.

Ads

Είναι συνεργοί του;

Τρεις άντρες που φέρονται να είχαν διασυνδέσεις με τον Άνις Άμρι συνέλαβαν οι αρχές της Τυνησίας. Ο ένας μάλιστα έχει και συγγενική σχέση μαζί του, αφού είναι ανιψιός του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, όλοι τους είναι μέλη «ενός τρομοκρατικού πυρήνα (…) που σχετίζεται με τον τρομοκράτη Άνις Άμρι», αν και δεν διευκρινίζεται αν έχουν εμπλοκή στην επίθεση στο Βερολίνο.

Ads

Ο ανιψιός του δράστη του νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, ομολόγησε ήδη ότι ήταν σε επαφή με τον θείο του μέσω της κρυπτογραφημένης εφαρμογής Telegram προκειμένου να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από την αστυνομία και όπως έγινε γνωστό είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, με ένα βίντεο που είχε στείλει στον Άμρι.

Στην απολογία του είπε επίσης ότι ο θείος του έστελνε χρηματικά ποσά χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία, για να τον βοηθήσει να μεταβεί στη Γερμανία. Υποστήριξε επίσης ότι ο Άμρι του ήταν ο «εμίρης» μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που εδρεύει στη Γερμανία και αποκαλείται «Ταξιαρχία Άμπου αλ Ουαλαά».

Οι τρεις συλληφθέντες είναι ηλικίας 18-27 ετών και ο τρομοκρατικός πυρήνας στον οποίο ανήκουν δρα από τη Φουσάνα, στα νότια της Τύνιδας, μέχρι την Ουεσλάτια, τη γενέτειρα του Άμρι, στην κεντρική Τυνησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χριστούγεννα στη σκιά της τρομοκρατίας
Νεκρός στο Μιλάνο ο δράστης της επίθεσης στo Βερολίνο

Τι γύρευε ο Άνις Άμρι στο Μιλάνο;

Μπορεί η ιταλική αστυνομία να μετρά μια μεγάλη επιτυχία αφού εντόπισε κι εξουδετέρωσε τον νο1 καταζητούμενο της Ευρώπης, Άνις Άμρι, όμως μετά τον αρχικό ενθουσιασμό ένα μεγάλο ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Τι γύρευε ο Άνις Άμρι στο Μιλάνο;

Ο 24χρονος Τυνήσιος, του οποίου έγγραφα και αποτυπώματα βρέθηκαν μέσα στο φονικό φορτηγό του Βερολίνου, εντοπίστηκε μέσα σε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια τυπικής έρευνας της Τροχαίας στις 3.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην πλατεία Ι Μάτζιο του Μιλάνο.

Ο ύποπτος φέρεται να έβγαλε όπλο από το σακίδιό του και να πυροβόλησε τους αστυνομικούς, τραυματίζοντας έναν ελαφρά. Φέρεται παράλληλα να φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ». Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά και τον σκότωσαν.

Τώρα οι αρχές της Ιταλίας αναρωτιούνται πόσο τυχαία φτάνει ένας τρομοκράτης στο Σέστο Σαν Τζοβάνι, μια πρώην εργατική συνοικία 80.000 κατοίκων, που συν τοις άλλοις είναι συγκοινωνιακός κόμβος και η παρουσία της αστυνομίας είναι πάντα έντονη.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός στον οποίο εντόπισαν οι αστυνομικοί τον Άμρι, στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, είναι επίσης το τέρμα μιας γραμμής του μετρό και αφετηρία πολλών λεωφορείων με τα οποία μετακινούνται καθημερινά πολλοί αλλοδαποί.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Μιλάνου, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα La Stampa, ο Άνις Άμρι έφτασε στην Ιταλία με τρένο από το Σαμπερί της Γαλλίας. Πέρασε τρεις ώρες στο Τορίνο, όπου οι αστυνομικοί ελέγχουν τώρα όλα τα βίντεο από το κύκλωμα παρακολούθησης για να ανακαλύψουν αν ήρθε σε επαφή με κάποιον. Στις εικόνες που έχουν αναλύσει μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να τηλεφωνεί ποτέ σε κανέναν.

Φεύγοντας από το Τορίνο, κατευθύνθηκε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου και από εκεί στο Σέστο Σαν Τζοβάνι.

Τα σενάρια

Τι έκανε λοιπόν ο δράστης του Βερολίνου εκεί; Πήγε για να συναντήσει τα μέλη κάποιου δικτύου; Είχε άραγε ραντεβού με κάποιον σύνδεσμό του; Έφτασε ως εκεί για να βρει πλαστά χαρτιά ώστε να φύγει από την Ευρώπη; Επέστρεψε για να πάρει εκδίκηση για τα τέσσερα χρόνια που παρέμεινε φυλακισμένος στη Σικελία επειδή πυρπόλησε ένα σχολείο το 2011; Άγνωστο.

Προς το παρόν, οι αρχές κάνουν μόνο υποθέσεις, σημειώνοντας όμως ότι το Σέστο Σαν Τζοβάνι, το αποκαλούμενο κάποτε «ιταλικό Στάλινγκραντ» λόγω της ισχυρής παρουσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος εκεί, είναι πλέον μια πολυπολιτισμική πόλη με σημαντική μουσουλμανική κοινότητα.

Στην Ιταλία οι αρχές έχουν κάνει έρευνες για τα δίκτυα των «συμπαθούντων» των τζιχαντιστών κι όπως έχει διαπιστωθεί μόλις λίγες δεκάδες Ιταλοί έφυγαν για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία ή το Ιράκ.

Αν και το Ισλαμικό Κράτος έχει απειλήσει ανοιχτά τη Ρώμη, δεν έχει σημειωθεί καμία τζιχαντιστική επίθεση στη χώρα.

Αρκετοί είναι όμως οι Ιταλοί που έχουν σκοτωθεί σε τέτοιες επιθέσεις στο εξωτερικό, όπως στο Παρίσι ή στο Μπαγκλαντές. Μία από αυτούς σκοτώθηκε στην επίθεση στο Βερολίνο. Πρόκειται για την Φαμπρίτσια Ντι Λορέντσο, που ήταν μόλις 31 ετών.