Συνελήφθη στις ΗΠΑ πρώην φύλακας με τις δυνάμεις των SS στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς και νωρίτερα του Μπούχενβαλτ, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια στη δολοφονία τουλάχιστον 344.000 ανθρώπων στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα κατηγορείται ότι συμμετείχε αλλά και υποκίνησε τις ναζιστικές θηριωδίες.

Ads

Ο 89χρονος Γιόχαν Μπρέγερ συνελήφθη στη Φιλαδέλφεια από τις αμερικανικές αρχές με γερμανικό ένταλμα σύλληψης. Την Τετάρτη, ο δικαστής αμερικανικού περιφερειακού δικαστηρίου διέταξε την παραμονή του στη φυλακή μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη εμφάνισή του στο δικαστήριο τον Αύγουστο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εισαγγελίας.

Όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο της Φιλαδέλφεια, ο Μπρέγερ είχε συλληφθεί την Τρίτη στο σπίτι του κατηγορούμενος ότι ήταν φρουρός με τα SS και στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και, νωρίτερα, σε εκείνο του Μπούχενβαλντ. Είχε μεταφερθεί από το Μπούχενβαλτ στο Άουσβιτς το 1944.

Το Βερολίνο επιδιώκει την έκδοση του Γιόχαν Μπράιερ, ώστε να δικαστεί στη Γερμανία. Η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη το κατηγορητήριο, σημειώνει ότι ο Μπρέγερ κατηγορείται για υποκίνηση των ναζιστικών θηριωδιών. Το 1952 μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

Ads

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε εξαναγκαστεί να καταταγεί στα SS και πως «υπηρετούσε» σε τμήμα που δεν είχε σχέση με τις εκτελέσεις.

Το αμερικανικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του χωρίς εγγύηση, και δεν αποδέχθηκε το αίτημα της υπεράσπισης να μην κρατηθεί όσο εξετάζεται η υπόθεσή του για λόγους υγείας.