O ηγέτης του IRA (του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού), Τζέρι Άνταμς συνελήφθη για να ανακριθεί για την απαγωγή και δολοφονία της 38χρονης Τζιν ΜακΚόνβιλ το 1972 στο Μπελφαστ. Έχουν εκφραστεί ήδη ανησυχίες ότι η σύλληψή του μπορεί να προκαλέσει εντάσεις στην Βόρεια Ιρλανδία.

Ads

Ο Άνταμς αρνείται τις κατηγορίες και μιλά για μία ακόμη «κακόβουλη κατηγορία» εναντίον του. «Αν και δεν έχω διαχωρίσει τον εαυτό μου από τον IRA, και ποτέ δεν θα το κάνω, είμαι απολύτως αθώος στην απαγωγή, δολοφονία και ταφή της Τζιν ΜακΚόνβιλ». Είπε δε, ότι η σύλληψή του για ανάκριση ήταν μια «προσυνεννοημένη με τις αρχές της Β. Ιρλανδίας διαδικασία».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε καμιά πολιτική παρέμβαση όσον αφορά τη σύλληψη του Τζέρι Άνταμς. «Έχουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα δικαιοσύνης, τόσο εδώ στην Αγγλία και επίσης στη Βόρεια Ιρλανδία και δεν υπήρξε απολύτως καμία πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό», είπε ο Κάμερον στον τηλεοπτικό σταθμό Sky. «Έχουμε ανεξάρτητες αστυνομικές αρχές, ανεξάρτητες εισαγγελικές αρχές. Αυτά είναι ζωτικής σημασίας συστατικά στοιχεία της ελεύθερης χώρας και της ελεύθερης κοινωνίας που απολαύουμε σήμερα», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν Μακγκίνες δήλωσε νωρίτερα ότι η σύλληψη του Άνταμς αποτελεί μια εσκεμμένη προσπάθεια «σκοτεινών» δυνάμεων στις τάξεις της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία και πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή συνδέεται με τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν εντός του μηνός.

Ads