Ο Πασκουάλε Μπαζίλε, δήμαρχος της πόλης Σκαλέα, στην Καλαβρία της Νότιας Ιταλίας, συνελήφθη μαζί με πέντε δημοτικούς συμβούλους, αφού κατηγορείται για διαφθορά και υποστήριξη της τοπικής μαφίας.

Ads

Η σημερινή επιχείρηση της Ιταλικής αστυνομίας φόρεσε χειροπέδες σε συνολικά 38 άτομα που φαίνεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η τοπική μαφά –η οποία ονομάζεται Ντράνγκετα–είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την ανάληψη του συνόλου των δημόσιων έργων στην περιοχή χάρη στην στήριξη των δημοτικών αρχών.

Όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όλη η προεκλογική εκστρατεία του Μπαζίλε είχε “χορηγηθεί” από μέλη μαφιόζικων οικογενειών, οι οποίες διατηρούσαν ως αντάλαγμα στενές σχέσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ads

Ο προηγούμενος δήμαρχος, που φέρεται να είχε επίσης σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και έχει λάβει κλήση σε απολογία , είναι ο σημερινός επικεφαλής της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς στην περιφέρεια της πόλης Κοζέντσα.

Οι σημαντικότεροι μειοδοτικοί διαγωνισμοί, σύμφωνα με την Iταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, διεξάγονταν με αδιαφανείς διαδικασίες, υπό την επιρροή της τοπικής Μαφίας. Πρόσφατα ακόμη και η διαχείριση των παρκόμετρων και των διαδικασιών πληρωμής για την στάθμευση στην πόλη Σκαλέα είχε ανατεθεί στις οικογένειες Βαλέντε-Στούμμο – μία από τις γνωστότερες τοπικές συμμαχίες της Ντράνγκετα.