Συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία η Ρεμπέκα Μπρουκς, πρώην γενική διευθύντρια της News International του Ρούπερτ Μέντοχ, η οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Νωρίτερα, ο ηγέτης του κόμματος των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ζήτησε τη διάλυση της θυγατρικής του ομίλου Μέρντοχ στη Βρετανία.

Ads

Η Σκότλαντ Γιαρντ είχε ανακοινώσει ότι συνέλαβε μία 43χρονη γυναίκα στο πλαίσιο της έρευνας, χωρίς όμως να δώσει στη δημοσιότητα το όνομά της. Την ταυτότητά της επιβεβαίωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sky News.

Η εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών της εφημερίδας «News of the World», είχε παραιτηθεί από τη θέση της λίγες μέρες πριν. Σε σχετική ανακοίνωσή της σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη «για τους ανθρώπους που πληγώσαμε» και ότι ζητάει συγνώμη για «όλα όσα μάθαμε ότι συνέβησαν». Σε αυτό μάλλον θα στηριχθεί η υπερασπιστική γραμμή, τόσο η δική της όσο και των Ρούπερτ και Τζέιμς Μέρντοχ, στην «άγνοιά τους».

Η Ρεμπέκα Μπρούκς άρχισε την καριέρα της ως γραμματέας στην ταμπλόιντ σκανδαλοθηρική εφημερίδα «News of the World» σε ηλικία μόλις 20 ετών. Λίγο καιρό αργότερα μεταπήδησε στο τμήμα σύνταξης της εφημερίδας και μερικά χρόνια μετά κατόρθωσε να γίνει υποδιευθύντρια του εντύπου. Το 2000 προήχθη σε διευθύντρια του «News of the World», γεγονός που της χάρισε τον τίτλο της νεότερης διευθύντριας στην ιστορία του βρετανικού Τύπου.

Ads

Ο μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ στήριζε την Μπρουκς σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλοί έλεγαν ότι είναι η «πέμπτη κόρη» του.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του κόμματος των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, ζήτησε τη διάλυση της θυγατρικής του ομίλου Μέρντοχ στη Βρετανία, μέσα από την εφημερίδα «Observer», υποστηρίζοντας ότι αποτελεί κίνδυνο για την ελευθεροτυπία. «Αυτού του είδους η συγκέντρωση εξουσίας είναι αληθινά επικίνδυνη», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι μια τέτοια συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια ενός ανθρώπου είναι ανθυγιεινή και ξεκάθαρα οδήγησε σε καταχρήσεις της εξουσίας του οργανισμού του», ανέφερε, σχολιάζοντας το σκάνδαλο υποκλοπών από τη σκανδαλοθηρική εφημερίδα «News of the World».

«Πρέπει να επανεξετάσουμε με προσοχή το γεγονός ότι ένα άτομο μπορεί να ελέγχει πάνω από το 20% της αγοράς του Τύπου», υπογράμμισε.