Η πολιτική αστάθεια καλά κρατεί στη Βενεζουέλα, με την αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να ανατρέψει τον πρόεδρο της χώρας Νικόλας Μαδούρο, εν μέσω όξυνσης της οικονομικής κρίσης.

Ads

Σε μία τελευταία κίνηση η αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα εξέδωσε ψήφισμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα με διακύβευμα την αποχώρηση του Μαδούρο από τον προεδρικό θώκο.

Η εκλογική αρχή της χώρας, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) επικύρωσε 1,3 εκατομμύρια υπογραφές από σχεδόν δύο εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν από τον συνασπισμό Στρογγυλή Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD), που έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται, ότι στις εκλογές του Δεκεμβρίου στη Βενεζουέλα, για πρώτη φορά μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, ανέδειξαν τη δεξιά αντιπολίτευση της χώρας ως πρώτη δύναμη του κοινοβουλίου, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο συνασπισμός της νεοφιλελεύθερης αντιπολίτευσης κέρδισε 99 έδρες επί συνόλου 167 και οι τσαβικοί υπέστησαν την πρώτη τους ήττα.

Ads

Η νίκη της αντιπολίτευσης σηματοδότησε μια ιστορική καμπή μετά την άνοδο στην εξουσία του Τσάβες το 1999. Παρά την ήττα, ο Νικολάς Μαδούρο διατηρεί ισχυρές εξουσίες, καθώς το σύστημα της χώρας είναι προεδρικό.

Έκτοτε μία σειρά αναταραχών έχουν συγκλονίσει τη χώρα, με την πετρελαϊκή κρίση που επιδεινώθηκε λόγω της ξηρασίας που έπληξε τη Βενεζουέλα, να αναγκάζει τον Μαδούρο να παίρνει σειρά μέτρων, όπως η αλλαγή της ώρας και η προσωρινή αργία τις Παρασκευές, και τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους και να ζητούν λύση, επιδιδόμενοι ακόμα και σε λεηλασίες εν μέσω μαζικού πανικού.

Για το ξεκίνημα της διαδικασίας απαιτείτο η συγκέντρωση τουλάχιστον 200.000 υπογραφών, με τη συγκέντρωση τετραπλάσιου αριθμού υπογραφών να αποτελεί το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς της αντιπολίτευσης. Οι υπογράφοντες ή ένα μέρος αυτών θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την επιλογή τους προσωπικά και με το ψηφιακό αποτύπωμά τους, σύμφωνα με τη διαδικασία που εγκαθίδρυσε η CNE. Στη συνέχεια θα πρέπει να συγκεντρωθούν τέσσερα εκατομμύρια υπογραφές μέσα σε τρεις ημέρες, ώστε να μπορεί να διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Αυτό το πρώτο πράσινο φως επιτεύχθηκε έπειτα από άλλη μία ημέρα κινητοποίησης της αντιπολίτευσης και τη διάλυση από την αστυνομία διαδήλωσης στο Καράκας που κατευθυνόταν στα γραφεία της CNE προκειμένου να απαιτήσει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Από την πορεία δεν έλειψαν οι ταραχές.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Νικόλας Μαδούρο χαρακτήρισε «άκυρο» κάθε δημοψήφισμα για την απομάκρυνσή του και απέκλεισε την ιδέα, αυτό να αποτελέσει μια βάση διαλόγου με την αντιπολίτευση.

«Η επιλογή ενός δημοψηφίσματος που μπορεί να είναι αναιρετικό ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι μια βάση διαλόγου» με την αντιπολίτευση, δήλωσε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, κατά την εβδομαδιαία παρέμβασή του από τη δημόσια τηλεόραση.

«Περισσότερο από το 30% αυτής της λίστας υπογραφών είναι παράνομο και αμφισβητήσιμο», κατέληξε.