Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεδριάζει εσπευσμένα σήμερα για να συζητήσει το εμβόλιο της εταιρείας Moderna κατά της Covid-19, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Ads

Μάλιστα, η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του EMA είναι πιθανόν να εκδώσει γνωμάτευση για την έγκριση του εμβολίου εντός της ημέρας.

Είναι η δεύτερη επίσπευση στη συνεδρίαση του EMA με θέμα το εμβόλιο της Moderna. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για τις 12 Ιανουαρίου αλλά στην πορεία και εν μέσω πιέσεων από διάφορες κυβερνήσεις για να κυλήσει πιο γρήγορα η διαδικασία, επισπεύσθηκε για την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις, με διαφορά μερικών εβδομάδων μεταξύ τους, όπως ακριβώς και εκείνο των Pfizer/BioNTech.

Ads

Όμως μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία -20 βαθμών Κελσίου και δεν χρειάζεται βαθιά κατάψυξη στους -70 βαθμούς, όπως το εμβόλιο της Pfizer.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας αναφέρει πως τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης 3 δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι 94,1% αποτελεσματικό και δεν υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια.