Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα τα μεσάνυχτα – ώρα Ελλάδας – το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά από απαίτηση των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας και με αφορμή την νέα δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα.

Ads

Την σύγκληση του Συμβουλίου γνωστοποίησε η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη υιοθετήσει το καλοκαίρι δύο νέους γύρους σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυρηνικού όπλου στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ αψηφώντας αποφάσεις του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θέλει να αποφασιστούν «νέα μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης «του δικαιώματος να απαγορεύονται οι μεταφορές αγαθών διά θαλάσσης προς και από τη Βόρεια Κορέα».

Η Βόρεια Κορέα «επιδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση» λέει ο Γκουτέρες

Ads

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε σθεναρά» τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και απαίτησε από την Πιονγκγιάνγκ να «απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες».

Η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως και θα συνεδριάσει εντός της ημέρας, ενώ «επιδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση» της Βόρειας Κορέας έναντι «της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Τραμπ και Μουν βλέπουν μια απειλή για «όλο τον κόσμο»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έκριναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ότι η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα απειλεί «τον κόσμο ολόκληρο».  «Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σοβαρή απειλή την οποία η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εγείρει όχι μόνο για τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία των Τραμπ και Μουν, οι οποίοι συζήτησαν για την αντίδρασή τους στη νέα δοκιμή ICBM από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Μακρόν καταδικάζει την «ανεύθυνη» νέα δοκιμή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε το βράδυ της Τρίτης τη νέα δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Πιονγκγιάνγκ.  «Καταδικάζω τη νέα ανεύθυνη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας», μια ενέργεια η οποία «ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ και την αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας», έγραψε ο Μακρόν στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Οι δυνατότητες του πυραύλου

Ο «Χβασόν-15», όπως είναι η κωδική ονομασία του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, είναι ικανός να φέρει «ιδιαίτερα βαριά πυρηνική κεφαλή» σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Πιονγιάνγκ στην Μόσχα.

Επιπλέον, μπορεί να χτυπήσει οποιοδήποτε σημείο των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Βόρεια Κορέα επισήμως δηλώνει ότι το πρόγραμμα εξέλιξης στρατηγικών όπλων στοχεύει στην «υπεράσπιση της κυριαρχίας» της χώρας, την άμυνα έναντι της «πολιτικής του πυρηνικού εκβιασμού και της πυρηνικής απειλής εκ μέρους των ΗΠΑ» και την διατήρηση της ειρήνης του λαού της.

«Για άλλη μια φορά δηλώνουμε επίσημα ότι αυτό (σσ. η δοκιμή) δεν θα αποτελέσει απειλή για οποιαδήποτε χώρα ή περιοχή, εκτός εάν παραβιαστούν τα συμφέροντα του κράτους μας» προστίθεται στην δήλωση.

Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, πέταξε σε απόσταση 950 χιλιομέτρων σε 53 λεπτά και έφτασε στα 4,475 χιλιόμετρα ύψος. Μια ανάλυση Αμερικανών επιστημόνων συμπεραίνει ότι ο πυραύλος θα μπορούσε να έχει ταξιδέψει πάνω από 13.000 χιλιόμετρα, επιβεβαιώνοντας ότι μπορεί να φτάσει σε «οποιοδήποτε μέρος των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών».

Ωστόσο εκτιμούν ότι ο πυραύλος μπορεί να μην έχει την ικανότητα να φέρει πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο σε αυτήν την απόσταση.