Συνεχίζονται σήμερα οι συζητήσεις της γερμανικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας σχετικά με την αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών έγινε προχθές στη Φρανκφούρτη και διήρκεσε λιγότερο από δύο ώρες. Το δημοσίευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν αρχίσει να εκπίπτουν από τον οφειλόμενο φόρο τις διαγραφές που έκαναν στα δάνεια που χορήγησαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Boersen-Zeitung, τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα υποβάλουν έως την Κυριακή τις προτάσεις τους για τα ποσά των ελληνικών ομολόγων που θέλουν να αναχρηματοδοτήσουν. Τα ιδρύματα αυτά, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το θέμα αυτό και επιθυμούν μία εγγύηση από την ΕΕ για τα ελληνικά ομόλογα, προκειμένου να επιμηκύνουν το χρόνο διακράτησής τους.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η ισπανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας να διακρατήσουν το ελληνικό χρέος για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Αυτό που έχουν ζητήσει από τις τράπεζες, τα cajas και τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι να διατηρήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε στο πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο θέμα.
«Η Ισπανία τηρεί τις δεσμεύσεις στα βήματα που έχουν χαράξει η Γαλλία και η Γερμανία», πρόσθεσε.

Ads

Από την πλευρά του, ο Τσαρλς Νταλάρα, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου(Institute of International Finance, IFC) που είναι ο σύνδεσμος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal πως ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί είναι η παροχή κινήτρων στους ιδιώτες δανειστές για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί, δήλωσε.

«Η εξέταση της δυνατότητας να ενισχυθεί η ποιότητα των νέων πιστώσεων πρέπει να αποτελέσει μέρος της συζήτησης, με δεδομένο ότι αυτές θα είναι πραγματικά εθελοντικές και για να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός», δήλωσε στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Νταλάρα έχει μεγάλη εμπειρία επί ζητημάτων αναχρηματοδότησης κρατικού χρέους, καθώς διετέλεσε στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επί μία 15ετία, στο μεγαλύτερο διάστημα της οποίας εργάσθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους των χωρών της Λατινικής Αμερικής κατά τη δεκαετία του 1980. Θεωρείται, όπως αναφέρει η WSJ, ένας από τους αρχιτέκτονες του σχεδίου Μπρέιντι (από το όνομα του τότε υπουργού Οικονομικών Νίκολας Μπρέιντι), με το οποίο δόθηκαν κίνητρα στις τράπεζες για να κάνουν παραχωρήσεις όσον αφορά τα δάνεια που είχαν χορηγήσει σε λατινοαμερικανικές χώρες. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι – αν και έχει συζητηθεί το ζήτημα των κινήτρων, όπως της χορήγησης στα νέα ομόλογα υψηλότερης διασφάλισης σε σχέση με τα παλαιά ομόλογα – οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν φαίνεται να έχουν κινηθεί στην κατεύθυνση μίας λύσης αντίστοιχης με το σχέδιο Μπρέιντι.

Ο κ. Νταλάρα έκανε τις δηλώσεις στην WSJ από την Αθήνα, όπου βρίσκεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, για να συζητήσει με Έλληνες πολιτικούς, αξιωματούχους και τραπεζίτες. Ο ίδιος είπε ότι εργάζεται ατύπως για λογαριασμό των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που είναι μέλη του IIF, προκειμένου να συζητήσει πώς θα μπορούσαν οι ιδιώτες πιστωτές να συμβάλουν στο νέο πακέτο βοήθειας. Θεωρεί ότι θα είναι δυσκολότερο να συμμετάσχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, σε σχέση με ότι συνέβη με την πρωτοβουλία Μπρέιντι.