Δεκαοκτώ στρατιωτικοί, εκ των οποίων ένας εν αποστρατεία, συνελήφθησαν σε νέα επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται για τη «Βαριοπούλα», μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN Turk. Παράλληλα, την προειδοποίηση ότι κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο έστειλε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο σχέδιο ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης από μερίδα στρατιωτικών το 2003, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Ads

Η επιχείρηση που οδήγησε στις νέες συλλήψεις έγινε σε 13 επαρχίες και ο ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν είναι ο αρχηγός της Χωροφυλακής στην επαρχία Κόνια (Ικόνιο), στην κεντρική Τουρκία.

Σημειώνεται επίσης ότι νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την κράτηση 11 νέων υπόπτων στην υπόθεση της φερόμενης συνωμοσίας του 2003 κατά της κυβέρνησης, αυξάνοντας σε 31 το σύνολο των προσώπων που ενέχονται σε αυτήν.

Εκ των 11, οι 9 στρατιωτικοί είναι εν ενεργεία, ενώ 2 είναι εν αποστρατεία. Ένας συνταγματάρχης που συνελήφθη επίσης ως ύποπτος, αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας. Κατηγορίες εναντίον των υπόπτων θα απαγγελθούν όταν οι εισαγγελείς ολοκληρώσουν τις ανακρίσεις.

Ads

«Ουδείς είναι υπέρανω των νόμων», προειδοποίησε το στρατό ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η εξομάλυνση. Πρόκειται για προόδους που κάνουμε ως προωθημένη δημοκρατία», δήλωσε, χωρίς πάντως να αναφερθεί ρητά στη διεξαγόμενη έρευνα για την υπόθεση «Βαριοπούλα».

«Αυτοί που καταστρώνουν μυστικά σχέδια για να συντρίψουν τη βούληση του λαού πρέπει να αντιληφθούν ότι από εδώ και στο εξής θα αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη Ουδείς χαίρει ατιμωρησίας», υπογράμμισε.

Ο Ερντογάν απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση του γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική και επιχειρεί να δυσφημήσει το στρατό, που θεωρείται ο φρουρός του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. «Η Τουρκία προχωρεί προς μια προωθημένη δημοκρατία . Η Τουρκία προοδεύει στο δρόμο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Οι συλλήψεις δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ»

Το κύμα των συλλήψεων στην Τουρκία δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα από τη Ρίγα ο Τούρκος επικεφαλής διαπραγματευτής στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγκίς.

«Αυτό το κύμα συλλήψεων εγγράφεται σε μια διαδικασία εξευρωπαϊσμού και εξομάλυνσης στην Τουρκία», δήλωσε ο Μπαγκίς, που επισκέπτεται την Λετονία, χώρα της Βαλτικής που εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004.

«Όταν υπάρχουν επιθέσεις εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, ή φήμες για επιθέσεις, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητοι εισαγγελείς αρχίζουν έρευνες. Μπορούν να ανακρίνουν άτομα που μπορούν να απελευθερωθούν ή να τεθούν υπό κράτηση», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Μπαγκίς, «η Τουρκία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην πορεία της προς τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την αποφασιστικότητα να γίνει ένα κράτος δικαίου». Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τρίτη, “ιδιαίτερα ανήσυχη” για τις “σοβαρές κατηγορίες” για συνωμοσία των στρατιωτικών στην Τουρκία, ζητώντας από την Άγκυρα η έρευνα κατά των Τούρκων αξιωματικών να είναι “υποδειγματική”.