Οι άμεσες συνομιλίες της κυβέρνησης με ηγέτη των «κόκκινων πουκάμισων» απέτυχαν να καταλήξουν στον πολυπόθητο τερματισμό των εχθροπραξιών, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι οδομαχίες στην Μπαγκόγκ.

Ads

Ανταποκριτές από την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης μεταδίδουν ότι στους δρόμους της πόλης ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις, ωστόσο, η κατάσταση χαρακτηρίζεται πιο ήρεμη σε σχέση με τις συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που καταγγέλλουν τη νομιμότητα της κυβέρνησης.

Συνολικά 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις βίαιες οδομαχίες και 282 έχουν τραυματιστεί από την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με τοπικά μέσα. Τα Η.Ε. απηύθυναν έκκληση και στις δύο πλευρές «σταματήσουν τις βιαιότητες και να καταλήξουν σε μια ειρηνική λύση».

Οι στρατιώτες συνεχίζουν να περικυκλώνουν τους οχυρωμένους στην περιοχή Rachaprasong διαδηλωτές, όπου υπολογίζεται ότι έχουν κατασκηνώσει περίπου 5.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και γυναίκες και παιδιά.

Ads

Οι αρχές προειδοποίησαν τα «κόκκινα πουκάμισα» να εγκαταλείψουν τη Δευτέρα την περιοχή, απειλώντας με 2ετή φυλάκιση όσους θα παρέμενα μετά την παρέλευση της προθεσμίας, ωστόσο, οι διαδηλωτές αγνόησαν τις κυβερνητικές απειλές.

Δύο διαμεσολαβητές επικοινώνησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα, αλλά καμία πλευρά δεν φάνηκε διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβασμό και να αποχωρήσει πρώτη.

Με σημερινές του δηλώσεις του, ο Σατίτ Βονγκνονγκτόι, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση με τα «κόκκινα πουκάμισα» πριν οι αντικυβερνητικοί αυτοί διαδηλωτές αποχωρήσουν από τον καταυλισμό που έχουν στήσει στο κέντρο της Μπανγκόκ.

Από την πλευρά τους, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι αποδέχθηκαν πρόταση του προέδρου της Γερουσίας Πρασομπσούκ Μποοντέτζ να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις επαναληφθούν.

Στο μεταξύ, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η στρατιωτική επιχείρηση για την απομόνωση της περιοχής που έχουν αποκλείσει οι διαδηλωτές στην Μπανγκόκ σημειώνει πρόοδο, όμως ο στρατός θα χρειαστεί χρόνο για να επιβάλει την τάξη.