Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από αστυνομικούς και περίπου 40 ακόμη τραυματίστηκαν, σε διαδηλώσεις που έγιναν σε δύο πόλεις βορειοανατολικά και ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τοπικούς αξιωματούχους. Ολόκληρη η χώρα συγκλονίζεται από διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές απαιτούν την άμεση παραίτηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ. Εν τω μεταξύ, στρατιώτες από χώρες του Περσικού Κόλπου, μεταξύ αυτών 1.000 Σαουδάραβες, φτάνουν στο Μπαχρέιν, όπου συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, «για την επιβολή της τάξης και την προστασία σημαντικών εγκαταστάσεων», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ads

Είκοσι διαδηλωτές τραυματίστηκαν από σφαίρες στην επαρχία Τζουφ, βορειοανατολικά της Σαναά, όταν άντρες των υπηρεσιών ασφαλείας που φρουρούσαν κτίριο το οποίο πολιόρκησαν διαδηλωτές άνοιξαν πυρ. Στην πόλη Μαρίμπ, ανατολικά της πρωτεύουσας, διαδηλωτές έκαναν πορεία σε κυβερνητικό κτίριο, όπου απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και 17 από αυτούς τραυματίστηκαν, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Επιπλέον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από αστυνομικούς στην Άντεν της νότιας Υεμένης. Εκ νέου συγκρούσεις σημειώνονται και στην πόλη Ταζ.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα Σαναά, ένοπλοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού προσπάθησαν να περικυκλώσουν και να αποκόψουν μια περιοχή όπου έχουν κατασκηνώσει επί εβδομάδες περίπου 20.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές. «Αναμένουμε επίθεση ανά πάσα στιγμή, αλλά δε φεύγουμε ώσπου να πέσει το καθεστώς» δήλωσε ο διαδηλωτής Τάχα Καγιέντ. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν στους στρατιώτες «Φύγετε, δολοφόνοι». Επιπλέον γενική απεργία έχει κηρυχθεί από την αντιπολίτευση στην περιοχή Αλ Χάουτα, στη νότια Υεμένη ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba ανέφερε ότι δυο στρατιώτες κι ένας αξιωματικός σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη βόρεια επαρχία Τζουφ.

Εν τω μεταξύ, στην κεντρική επαρχία Μααρίμπ, όπου υπάρχουν αρκετά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου που εκμεταλλεύονται ξένες εταιρίες, άγνωστος μαχαίρωσε, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τον κυβερνήτη Νάτζι Ζαγιέντι, τραυματίζοντάς τον σοβαρά, όταν ο ίδιος και αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν ένα πλήθος που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία.

Ads

«Μέλη της αντιπολίτευσης μαχαίρωσαν τον κυβερνήτη και τραυμάτισαν τρεις άλλους όταν η ασφάλεια προσπάθησε να σταματήσει τους διαδηλωτές πριν προκαλέσουν χάος» υποστήριξε τοπικός αξιωματούχος.

Το Σαββατοκύριακο σκοτώθηκαν συνολικά οχτώ άνθρωποι, καθώς συνεχίζονται οι αιματηρές κινητοποιήσεις εναντίον του Σάλεχ στις οποίες έχουν βρει το θάνατο πάνω από 30 άνθρωποι. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που θεωρεί τον Σάλεχ βασικό της σύμμαχο στην προσπάθεια αντιμετώπισης του δικτύου της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, καταδίκασε την αιματοχυσία και τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.

Στρατιώτες από τον Περσικό Κόλπο καταφτάνουν στο Μπαχρέιν

Στρατιώτες από χώρες του Περσικού Κόλπου, μεταξύ αυτών 1.000 Σαουδάραβες, φτάνουν στο Μπαχρέιν, «για την επιβολή της τάξης και την προστασία σημαντικών εγκαταστάσεων», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία θα θεωρηθεί ως κήρυξη πολέμου και κατοχή» υπογραμμίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν, μεταξύ τους το ισχυρό σιιτικό Wefaq.

Ήδη, τεθωρακισμένα των Σαουδαραβικών Ένοπλων Δυνάμεων μπήκαν στο Μπαχρέιν, ενώ διαδηλωτές συρρέουν στη γνωστή πλατεία του Μαργαριταριού, τόπο συγκέντρωσης και διαδήλωσης εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Οι ενισχύσεις έφθασαν έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης του Μπαχρέιν καθώς οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η στρατιωτική δύναμη από τη Σαουδική Αραβαία αποτελεί μέρος πολυεθνικής δύναμης από αρκετές χώρες του Κόλπου με στόχο τον τερματισμό της βίας στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία διέλυσε με τη χρήση δακρυγόνων αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο οικονομικό κέντρο της πρωτεύουσας Μανάμα και οκτώ αστυνομικοί τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Μπαχρέιν. Η αστυνομία κατέστρεψε τις σκηνές, που οι διαδηλωτές είχαν στήσει μπροστά από την οικονομική ζώνη της Μανάμα. Σύμφωνα με το υπουργείο, «οκτώ αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται καθώς οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας».

Επιπλέον, ομάδα βουλευτών στο κοινοβούλιο του Μπαχρέιν ζητά την εφαρμογή στρατιωτικού νόμου για τρεις μήνες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, μία ημέρα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει την κατάληψη του χρηματοοικονομικού κέντρου της πρωτεύουσας από τους διαδηλωτές. Η φιλοκυβερνητική ανεξάρτητη ομάδα των βουλευτών «έχει ζητήσει από τις δυνάμεις άμυνας του Μπαχρέιν να παρέμβουν και να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα» μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Μπαχρέιν.