Τα μέλη των συνεργείων διάσωσης στο Πορτομπέλο, στο νοτιοδυτικό Ισημερινό, εξακολουθούν να σκάβουν για να φθάσουν σε δύο παγιδευμένους μεταλλωρύχους, που βρίσκονται κάτω από το έδαφος από την Παρασκευή έπειτα από έκρηξη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους άλλα δύο άτομα.

Ads

«Δουλεύουμε σαν αρουραίοι, σκάβοντας με τα χέρια για να ανοίξουμε μικρές τρύπες που θα μας επιτρέψουν να φθάσουμε στους μεταλλωρύχους», είπε ένας από τους εργαζόμενους στο ανθρακωρυχείο της Κάσα Νέγρα, κοντά στο Πορτομπέλο, στην παραμεθόριο επαρχία Ελ Όρο, όχι μακριά από το Περού.

Στις εργασίες συμμετέχουν 80 μεταλλωρύχοι, οι οποίοι προσπαθούν να ανοίξουν ανοίγματα έως τους παγιδευμένους συναδέλφους τους, ηλικίας 31 και 29 ετών, εργασίες που δεν σταμάτησαν όλο το βράδυ.

Οι διασώστες βρίσκονται «πέντε μέτρα από το σημείο όπου πιστεύεται πως βρίσκονται οι παγιδευμένοι, δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλά χαλάσματα, που εμποδίζουν μία σύντομη πρόσβαση», τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας Minesadco στην οποία ανήκει το ορυχείο.

Ads

Εξανεμίζονται οι ελπίδες στην Κίνα

Στην Κίνα, εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες για τον εντοπισμό των 11 αγνοούμενων ανθρακωρύχων, που παγιδεύθηκαν έπειτα από διαρροή μεθανίου σε ορυχείο στην κεντρική Κίνα, όπου έχασαν τη ζωή τους 30 άνθρωποι.

«Σήμερα Δευτέρα στις 06.00, ανακαλύψαμε 30 νεκρούς, ενώ επτά βρίσκονται παγιδευμένοι στις στοές», τονίζεται στο ανακοινωθέν που μεταδόθηκε μέσω Ιντερνέτ από τις αρχές. Δημοσιογράφος της κρατικής ραδιοφωνίας, τον οποίο επικαλείται η ιστοσελίδα Sina.com, κάνει λόγο για 31 νεκρούς.

Το δυστύχημα προκλήθηκε νωρίς το πρωΐ του Σαββάτου σε ορυχείο της εταιρείας Pingyu Coal & Electric Co Ltd με έδρα την πόλη Γιουζού. 239 άνθρωποι βγήκαν σώοι από τις στοές. Οι υπόλοιποι 11 ανθρακωρύχοι πιθανόν έχουν θαφτεί από σκόνη τέφρας και δεν αναμένεται να είναι ζωντανοί, τονίζει η εφημερίδα Κινεζική Ημερησία. Παρόμοια διαρροή μεθανίου στο ίδιο ορυχείο το 2008 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 23 ανθρώπους, προσθέτει η εφημερίδα.