Ένας πρώην μαθητής σε ένα μοναστήρι κοντά στην Μπολζάνο, στην γερμανόφωνη αυτόνομη επαρχία του Άλτο Άντιτζε στη βορειοανατολική Ιταλία, διηγήθηκε σε μία εφημερίδα ότι είχε πέσει επανειλημμένως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από μοναχούς. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας ζητά και πάλι συγγνώμη από αυτούς που έπεσαν θύματα παιδεραστίας από ιερείς ενώ η Παιδική Χορωδία Αρρένων της Βιέννης παραδέχτηκε ότι υπάρχει πιθανότητα μέλη της να κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τους επόπτες τους στο παρελθόν.

Ads

Σχετικά με την καταγγελία για το μοναστήρι στη βόρεια Ιταλία, το άρθρο της τοπικής εφημερίδας Neue Suedtiroler Tageszeitung αναφέρει ότι ο μαθητής του μοναστηριού ήταν τότε μεταξύ 13 και 14 ετών και τα γεγονότα συνέβησαν στη δεκαετία του ’60. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, πέντε αδελφοί του μοναστηριού στην Μπολζάνο τόν κακοποιούσαν δίνοντας του ως αντάλλαγμα διάφορα δώρα όπως ελβετικές σοκολάτες και μικρά χρηματικά ποσά.

Η γερμανική καθολική εκκλησία έχει δεχθεί από τον Ιανουάριο διάφορες κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και βίας εναντίον παιδιών σε σχολεία και οικοτροφεία στη δεκαετία του ’70 και του ’80. Τα σκάνδαλα αυτά αφορούν 19 από τις 27 καθολικές επισκοπές της Γερμανίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έγιναν γνωστές περισσότερες από 100 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση σε ιδρύματα Καθολικών στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου ενός που συνδέεται με την χορωδία του Ρέγκενσμπουργκ, την οποία διηύθυνε ο αδελφός του Πάπα από το 1964 ως το 1994.

Ads

Μάλιστα, την Παρασκευή ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας ζήτησε συγγνώμη από αυτούς που έπεσαν θύματα παιδεραστίας από ιερείς, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πάπα Βενέδικτο. «Μπορώ να επαναλάβω σήμερα από τη Ρώμη τη συγγνώμη που εξέφρασα και πριν από δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Ρόμπερτ Τσόλιτς, προκαθήμενος της γερμανικής επισκοπικής συνόδου σε συνέντευξη Τύπου.

Η Γερμανική Καθολική Εκκλησία παίρνει μέτρα για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στα θύματα και για την πρόληψη μιας επανάληψης του φαινομένου και διερευνά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, πρόσθεσε ο Τσόλιτς ενώ είπε ότι μεταξύ των μέτρων βρίσκεται και «ο διορισμός ενός επισκόπου που θα αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Παράλληλα, και η Παιδική Χορωδία Αρρένων της Βιέννης παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι υπάρχει πιθανότητα μέλη της να κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τους επόπτες τους στο παρελθόν. Η ανακοίνωση από την ιστορική χορωδία γίνεται μετά τις καταγγελίες σε αυστριακή εφημερίδα από δύο πρώην μέλη της χορωδίας που έχουν τώρα ενηλικιωθεί.

Η Παιδική Χορωδία Αρρένων της Βιέννης δεν συνδέεται με την Εκκλησία, αλλά αποτελεί ένα πολιτιστικό σύμβολο της Αυστρίας. «Η Παιδική Χορωδία Αρρένων δεν μπορεί να προβεί σε συγκεκριμένες δηλώσεις για κατηγορίες που αφορούν υποθέσεις από τις οποίες έχουν περάσει δεκαετίες. Μολονότι όμως δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με σαφήνεια το θέμα αυτό, γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπήρξαν στο παρελθόν περιπτώσεις κακοποιήσης», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Παιδική Χορωδία Αρρένων, η οποία ιδρύθηκε το 1498.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό από την αρχιεπισκοπή του Μονάχου, ο πάπας Βενέδικτος φιλοξένησε το 1980, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, έναν φερόμενο ως παιδεραστή ιερέα προκειμένου να ακολουθήσει θεραπεία. «Κατόπιν αιτήματος της επισκοπής του Έσεν, ο πάτερ Χ. φιλοξενήθηκε στην αρχιεπισκοπή του Μονάχου και του Φράιζινγκ τον Ιανουάριο του 1980», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχιεπισκοπής. Αρχιεπίσκοπος του Μονάχου από το 1977 μέχρι το 1982 ήταν ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ο νυν πάπας Βενέδικτος.

Ο πάπας «αποφάσισε να παραχωρήσει άσυλο στον πάτερ Χ. σε μια ενορία ώστε να μπορέσει να κάνει θεραπεία», προστίθεται στο κείμενο. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος συμμετείχε στη λήψη αυτής της απόφασης, τονίζει η αρχιεπισκοπή, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.