Με καθιστικές διαμαρτυρίες και καταλήψεις συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και σήμερα πολλά βρετανικά πανεπιστήμια στο Λονδίνο, στην Οξφόρδη και στο Κάρντιφ. Την ίδια στιγμή, προγραμματίζεται και νέα ημέρα δράσης για τις 30 Νοεμβρίου.

Ads

Εκπρόσωποι μιας «Συντονιστικής Επιτροπής για την Αντίσταση», κάλεσαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σε μια νέα ημέρα εθνικής κινητοποίησης την ερχόμενη Τρίτη κατά της αύξησης των διδάκτρων στα πανεπιστήμια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στο Λονδίνο, περίπου πενήντα φοιτητές πέρασαν τη νύχτα «ήρεμα» στο κεντρικό κτίριο του UCL (University College London), σύμφωνα με τους υπευθύνους του πανεπιστημίου. Εβδομήντα φοιτητές εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί την κατάληψη στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σημείωσε ότι η κατάληψη αυτή «ενοχλεί τους φοιτητές», οι οποίοι θέλουν να κάνουν χρήση της βιβλιοθήκης για να εργαστούν.

Χθες, οι φοιτητές διοργάνωσαν τη δεύτερη μεγάλη ημέρα των διαδηλώσεων κατά της αύξησης των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, έπειτα από αυτή της 10ης Νοεμβρίου που αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ads

Περίπου 10.000 φοιτητές διαδήλωσαν χθες σε πολλές περιοχές στο Λονδίνο και 3.000 σε άλλες πόλεις της χώρας που έχουν πανεπιστήμια. Συνολικά 35 άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν στο Λονδίνο, κατά τα οποία τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί και 14 διαδηλωτές, σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιάρντ. Δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Κέμπριτζ, ένας στο Λίβερπουλ, 4 στο Μάντσεστερ και 6 στο Μπράιτον.