Ads

Τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας θα διατηρηθεί η αποπνικτική ατμόσφαιρα από το τοξικό νέφος από τις πυρκαγιές, που έχει σκεπάσει την Μόσχα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ρωσικού Μετεωρολογικού Κέντρου. Στις 557 ανέρχονται οι εστίες φωτιάς σε όλη τη Ρωσία.

Υπάρχουν όμως και οι αισιόδοξες προβλέψεις καθώς άλλοι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι στα μέσα της εβδομάδας και ειδικά την Τετάρτη θα πέσουν δυνατές βροχές, που θα βοηθήσουν καθοριστικά στη βελτίωση της κατάστασης.

Μείωση των εξαγωγών των σιτηρών και αύξηση της τιμής τους

Η Ρωσία αναθεώρησε και πάλι προς τα κάτω την πρόβλεψη για τη συγκομιδή των σιτηρών της εξαιτίας της συνεχιζόμενης ξηρασίας και των μεγάλων πυρκαγιών. Την απόφαση της Ρωσίας εκμεταλλεύτηκαν οι κερδοσκόποι στις διεθνείς αγορές τροφίμων και η τιμή του σιταριού και άλλων δημητριακών παρουσιάσε άνοδο.

Ads

Πνίγεται στο τοξικό νέφος η Μόσχα

Εν τω μεταξύ, πολύ υψηλές παραμένουν οι συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων στην ατμόσφαιρα της Μόσχας, όπου το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούσαν το μεσημέρι κατά 2,2 φορές τις ανώτατες επιτρεπτές τιμές και οι ειδικοί υδρογονάνθρακες κατά 3,5 φορές, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές ήταν πολύ χειρότερες καθώς η υπέρβαση το τελευταίο 24ωρο ήταν 9 φορές για τα αιωρούμενα σωματίδια, 3,3 φορές για το μονοξείδιο του άνθρακα, 0,7-4,5 για το διοξείδιο του αζώτου και ως 1,4 φορές για το οξείδιο του αζώτου. Ταυτόχρονα η ζέστη διατηρεί και τις τιμές του όζοντος κατά 5,4 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Δυσάρεστα είναι και τα στοιχεία, από το Τμήμα Υγείας της Μόσχας, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής Αντρέι Σελτσόφσκι, σημειώνεται αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές. «Εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για αύξηση των θανάτων κατά 2,5-3 φορές (ρεπορτάζ της οικονομικής ημερήσιας «Κομερσάντ» βασισμένο στα στοιχεία των γραφείων κηδειών), ενώ άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν μέχρι και δεκαπλάσια αύξηση. Ωστόσο το Τμήμα Υγείας διαψεύδει αυτά τα στοιχεία και καλεί τα Μέσα «να μην σκορπούν τον πανικό».

Δηλητηριώδες νέφος καπνού κάλυψε το Σαββατοκύριακο και την Αγία Πετρούπολη και το Γεκατερινμπούργκ, την πρωτεύουσα των Ουραλίων, ωστόσο ως το πρωί της Δευτέρας είχε διαλυθεί λόγω των ευνοϊκών ανέμων, που δεν βοηθούν καθόλου στην περίπτωση της Μόσχας.

Εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα οι Μοσχοβίτες…

Με κάθε τρόπο εγκαταλείπουν οι Μοσχοβίτες την ρωσική πρωτεύουσα. Πληρότητα σημειώθηκε σε όλα τα δρομολόγια λεωφορείων, τρένων και αεροπλάνων, ενώ τεράστιες ήταν και οι ουρές των εξερχόμενων από την πόλη αυτοκινήτων. Επίσης χθες αναχώρησαν αεροπορικώς από τη Μόσχα 104.440 επιβάτες, αριθμός ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

Μαρτυρίες πολιτών και τουριστικών πρακτόρων αναφέρουν πως έχουν πουληθεί όλα τα ελεύθερα πακέτα προς χώρες, που δεν έχουν βίζα για τους Ρώσους πολίτες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαυροβούνιο.

Όσοι κάτοικοι της Μόσχας δεν κατάφεραν να φύγουν, καταφεύγουν σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και χώρους με κλιματισμό, ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.
Διπλωμάτες, υπάλληλοι πρεσβειών και οι οικογένειές τους έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη Μόσχα εξαιτίας του τοξικού νέφους από τις πυρκαγιές, το οποίο έχει καλύψει την πόλη, όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για διπλωμάτες και υπαλλήλους των πρεσβειών της Πολωνίας, της Αυστρίας και του Καναδά. Άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν συστήσει ως τώρα στους πολίτες τους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές.

Υψηλές θερμοκρασίες επιδεινώνουν την κατάσταση

Στους 35 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στη Μόσχα, ενώ στα περίχωρα φτάνει ακόμη και στους 38 βαθμούς.

«Από τη δημιουργία της χώρας μας, εδώ και 1.000 χρόνια, δεν υπήρξε τίποτε που να μπορεί να συγκριθεί μ’ αυτό — τέτοιο καύσωνα δεν είχαμε καταγράψει ούτε εμείς ούτε οι πρόγονοί μας», δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Αλεξάντρ Φρολόφ. «Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο» πρόσθεσε.

Μάχη με 557 εστίες φωτιάς

Σε 557 ανέρχονται τα πύρινα μέτωπα στη Ρωσία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Οι φωτιές εκτείνονται σε μία έκταση 174.000 στρεμμάτων.

Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 247 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 239. Από το συνολικό αριθμό των πυρκαγιών οι 25 αφορούν αργή καύση επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, η ατελής καύση της οποίας και παράγει το μεγαλύτερο όγκο του μονοξειδίου του άνθρακα.

«Ελεγχόμενη» η κατάσταση στο πυρηνικό κέντρο του Σνιέζινσκ

Ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση γύρω από το πυρηνικό κέντρο του Σνιέζινσκ στα Ουράλια, όπου η φωτιά απομακρύνθηκε από τα κτίρια ύστερα από τη συντονισμένη νυχτερινή επιχείρηση. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά δεν έχει σβήσει τελείως.

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι περιοχές γύρω από το κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων του Μαγιάκ εξαιτίας της επέκτασης των πυρκαγιών στη ζώνη αυτή.

Ανησυχία για εκδήλωση επιδημιών

Οι ρωσικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες, και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας, λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα που πλήττει τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιστσένκο.

Σύμφωνα με τον Ονιστσένκο, οι υγειονομικές υπηρεσίες «ενίσχυσαν τους ελέγχους για λοιμώδεις νόσους» εξαιτίας ενδείξεων όπως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας και η επιδείνωση της ποιότητας του νερού σε 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες.

«Φοβούμαστε μήπως έρθει χολέρα από τη νοτιοανατολική Ασία, το Πακιστάν, όπου η κατάσταση δεν είναι καλή», δήλωσε ο Ονιστσένκο και πρόσθεσε ότι «παίρνουμε μέτρα για να οργανώσουμε τον έλεγχο των τροφίμων και ζητούμε την παράδοση πόσιμου νερού εκεί όπου οι πηγές υδροδότησης έχουν στερέψει».

Διεθνής βοήθεια

Η Ρωσία συνεχίζει να δέχεται διεθνή βοήθεια στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και πρώτη πρόσφερε τη βοήθειά της η Γερμανία στον τομέα της αποκατάστασης, δήλωσε ο Γιούρι Μπράζνικοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Υπό διαμόρφωση βρίσκεται η διεθνής πυροσβεστική μοίρα, στην οποία συμμετέχουν δύο αεροσκάφη από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο από τη Λευκορωσία και ένα ακόμη από το Καζακστάν. Από τις 2 Αυγούστου συμμετέχουν στην κατάσβεση δύο ουκρανικά Αντόνοφ και αμέσως μετά δύο ελικόπτερα από το Αζερμπαϊτζάν, που επιχειρούν στις περιοχές Λίπετσκ και Ριαζάν. Ουκρανοί και Αρμένιοι πυροσβέστες συμμετέχουν με οχήματά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών γύρω από το Νίζνι Νόβγκοροντ, ενώ αναμένεται η διευθέτηση των τυπικών συνεννοήσεων για την υποδοχή της γαλλικής ομάδας πυροσβεστών από 120 άτομα με 37 ειδικά οχήματα. Τη βοήθεια προσέφερε ο πρόεδρος Σαρκοζί με τηλεφώνημά του στον πρόεδρο Μεντβιέντεφ από τις πρώτες ημέρες της κρίσης.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν χθες οι πρωθυπουργοί Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς και τη στήριξή του στους κατοίκους της κεντρικής Ρωσίας, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τις διαστάσεις της καταστροφής.

Το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται στην περιοχή της Μόσχας και 159 Πολωνοί πυροσβέστες με 50 οχήματα, που ξεκίνησαν και μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία. 100 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία επίσης επιχειρούν ήδη στα περίχωρα της Μόσχας, ενώ αυτή τη βδομάδα προσέφεραν τη βοήθειά τους η Σερβία, η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, η Λιθουανία και η Βενεζουέλα.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Ραφαήλ Ζακίροφ αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται 34 ιπτάμενα μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών, εκ των οποίων 9 ξένα. Αύριο ο αριθμός θα ενισχυθεί με 2 αμφίβια Μπέριεφ Β-200 που παραλαμβάνονται κατευθείαν από το εργοστάσιο κατασκευής τους, 2 ελικόπτερα Κ-32, που φθάνουν από την Τουρκία, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία κι ένα ακόμη από τη Γαλλία σημείωσε.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία πρότειναν σήμερα στον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να ζητήσει επείγουσα βοήθεια από το εξωτερικό για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και για να αποφευχθεί μια πραγματική «ανθρωπιστική καταστροφή».