Τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις εντείνουν σήμερα εργαζόμενοι και συνδικάτα στη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί. Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν τη ψηφοφορία στη Γερουσία, θα παραλύσει όλη η Γαλλία, υπόσχονται οι απεργοί.

Ads

Σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει με τα καύσιμα, καθώς η Γαλλία που εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα κινητοποιήσεων, άρχισε να χρησιμοποιεί τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός πρατηρίων δεν έχουν πλέον διαθέσιμα καύσιμα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) που επιβλέπει τα στρατηγικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ, η Γαλλία έχει αποθέματα για 98 ημέρες και έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί ποσότητες από τα αποθέματα 30 ημερών που φυλάσσονται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ερωτηθείς αν η Γαλλία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα στρατηγικά της αποθέματα, ο Αντ Βαν Μποεμέν, επικεφαλής της πολιτικής εκτάκτων καταστάσεων δήλωσε στο Reuters: «Το κάνει ήδη».

Ads

Οι απεργίες για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έχουν επεκταθεί στα 12 διυλιστήρια της χώρας τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ η απεργία στο μεγαλύτερο λιμάνι για μεταφορά πετρελαίου στη Γαλλία, το Φο-Λαβερά, εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα της, με αφορμή τις συνθήκες εργασίας.

Από το βράδυ της Κυριακής οι οδηγοί άρχισαν να μπλοκάρουν τους αυτοκινητοδρόμους. οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και οι εκπαιδευτικοί ετοιμάζουν νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους από τη Δευτέρα, ενώ ο αποκλεισμός συνεχίζεται στα περισσότερα από 12 διυλιστήρια της χώρας, το ίδιο και τα προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα.

Τρία τουλάχιστον νέα διυλιστήρια πετρελαίου έχουν μπλοκάρει από το πρωί της Δευτέρας οι οδηγοί και εργαζόμενοι σε διαφορετικούς τομείς, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τον εφοδιασμό με πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει τόσο τη συμμετοχή στις πορείες του Σαββάτου – πέμπτη κατά σειρά μέρα κινητοποιήσεων – όσο και τις ελλείψεις στα καύσιμα.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο, ανακοίνωσε σήμερα την ενεργοποίηση του διυπουργικού κέντρου κρίσης για να διασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός της χώρας με καύσιμα, μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των απεργιών για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

“Με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών” Μπρις Ορτφέ, αυτό το κέντρο “θα έχει στόχο να συντονίζει τις δραστηριότητες διαφορετικών υπηρεσιών του κράτος ώστε να διασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός με καύσιμα”, ανακοινώθηκε από το υπουργείο.

Τα βενζινάδικα που δηλώνουν άδεια «κρατούν καύσιμα για τους τακτικούς πελάτες τους με τους οποίους έχουν συμβόλαια», είπε ο Γάλλος υπουργός εκτιμώντας ότι 200 βενζινάδικα σε όλη τη Γαλλία έχουν πραγματικό πρόβλημα.

Εάν, όμως, συνεχισθούν οι απεργίες στα διυλιστήρια, υπολογίζεται ότι τα πρατήρια θα στερέψουν στα µέσα της εβδοµάδας.

Παράλληλα, οδηγοί φορτηγών και συνδικάτα έχουν μπλοκάρει κεντρικές αρτηρίες καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση σε πολλά σημεία της χώρας.

Η πρόσβαση στη δυτική βιομηχανική ζώνη της χώρας είναι πρακτικώς αδύνατη, με τους απεργούς να έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση στην περιοχή, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές, όπως η Lille.
Από το πρωί της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια των απεργών να διακοπεί η κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους Α1 και Α6, με μεγάλα φορτηγά και καμιόνια να μπλοκάρουν το δρόμο.

Την ίδια στιγμή, μόνο ένα στα δυο δρομολόγια τρένου θα πραγματοποιούνται, ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία SNCF, με μόνο έξι από τις συνολικά δέκα γραμμές να λειτουργούν. Τα δρομολόγια προς διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας θα είναι περιορισμένα, και ακόμη δυσκολότερη η μετάβαση στο Βέλγιο, την Ελβετία και τη Γερμανία.

Όσον αφορά το Παρίσι, τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς πραγματοποιούνται «σχεδόν κανονικά», με εξαιρέσεις σε ορισμένα σημεία, όπου πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο δύο στα τρία δρομολόγια.

Τέλος, πανεθνικές πορείες διαμαρτυρίας και μαζικές απεργίες προαναγγέλλουν για αύριο, Τρίτη, οι απεργοί, οι οποίες θα αφορούν και την εναέρια κυκλοφορία.

«Υπάρχει πραγματική τρομοκρατική απειλή» για τη Γαλλία

Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε τη Γαλλία ότι βρίσκεται στο στόχαστρο επικείμενης επίθεσης της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Brice Hortefeux. Ο υπουργός διευκρίνισε πως οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας έκαναν λόγο για επίθεση στην Ευρώπη και «ειδικά στην Γαλλία» από την Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου.

Η Γαλλία βρίσκεται ήδη σε υψηλό επίπεδο συναγερμού μετά τις πληροφορίες από τις ΗΠΑ περί επικείμενη επίθεση σε Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, μεταδίδει το BBC και υπενθυμίζει ότι μέσα στον Σεπτέμβριο χρειάστηκε να εκκενωθεί δύο φορές ο Πύργος του Άιφελ ύστερα από απειλητικά τηλεφωνήματα που όμως αποδείχθηκαν φάρσες,

«Μπορώ να σας πω – και αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί – ότι πριν από λίγες μέρες λάβαμε ένα νέο μήνυμα από τις Σαουδικές υπηρεσίες πληροφοριών, το οποίο υποδεικνύει ότι η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο είναι σίγουρα ενεργή ή αναμένεται να ενεργοποιηθεί» είπε ο κ. Hortefeux σε ραδιοτηλεοπτική συνέντευξή του.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας έδωσε λίγες πληροφορίες σχετικά με το μήνυμα από τη Σαουδική Αραβία αλλά τόνισε ότι η απειλή είναι πραγματική.