Συνεχίζεται στην Ευρώπη η ταλαιπωρία στα αεροδρόμια και τους δρόμους αφού πολλές χώρες πλήττονται από νέο κύμα κακοκαιρίας.

Ads

Χθες οι αρχές στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν τον τερματικό σταθμό 2Ε και να μεταφέρουν τους 2 χιλιάδες επιβάτες, που είχαν αναγκαστεί να διανυκτερεύσουν εκεί εξαιτίας της κακοκαιρίας, επειδή μαζεύτηκε χιόνι στην οροφή και ξύπνησαν μνήμες του 2004, όπου είχε καταρρεύσει και είχαν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Επίσης τουλάχιστον 400 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες εξαιτίας του χιονιού και του ψύχους.

Το 50% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού ακυρώθηκαν, ενώ η υπηρεσία Αερολιμένων του Παρισιού ανακοίνωσε ότι οι «πολύ πιο αισιόδοξες μετεωρολογικές προβλέψεις δημιουργούν ελπίδα για μία σταδιακή επιστροφή στην κανονική κυκλοφορία στο αεροδρόμιο από το βράδυ της Παρασκευής». Ωστόσο σήμερα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού, η εναέρια κυκλοφορία αποκαταστάθηκε

Παραμένουν όμως τα προβλήματα στους σιδηροδόμους και συγκεκριμένα στην κίνηση των τραίνων υψηλής ταχύτητας TGV, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα να κινούνται με μειωμένη ταχύτητα, η οποία συνεπάγεται καθυστερήσεις από μισή ως μια ώρα στη βόρεια, ανατολική και νοτιοανατολική Γαλλία.

Ads

Χάος επικρατεί στο Βέλγιο, αφού τα χιόνια έχουν παραλύσει αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικά δίκτυα, ενώ λεωφορεία και ταξί είναι αδύνατο να κυκλοφορήσουν στο Βέλγιο.

Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ένας μόνος διάδρομος προσγείωσης παρέμενε ανοιχτός και το υπουργείο Άμυνας προμήθευσε κρεβάτια εκστρατείας για τους ταξιδιώτες οι οποίοι έχουν μπλοκαριστεί εκεί από τη ματαίωση της πτήσης τους.

Στη Γερμανία, δεκάδες δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές έκλεισαν εξαιτίας του χιονιού και του πάγου, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει για το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων και νέες, σφοδρές χιονοπτώσεις. Ο γερμανικός οργανισμός των σιδηροδρόμων προειδοποίησε τους επιβάτες ότι θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις, ενδεχομένως και ματαιώσεις ορισμένων δρομολογίων. Το χιόνι και ο πάγος προκάλεσαν επίσης δεκάδες ατυχήματα στους δρόμους. Ο αυτοκινητόδρομος Βερολίνου-Αμβούργου έκλεισε το πρωί λόγω των ατυχημάτων.

Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στα αεροδρόμια. Στη Φρανκφούρτη, στα δυτικά της χώρας, το διεθνές αεροδρόμιο, το μεγαλύτερο της Γερμανίας, λειτουργεί σχεδόν κανονικά, όπως επίσης και τα αεροδρόμια του Βερολίνου και του Αμβούργου. Μόνο το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ έκλεισε για πέντε ώρες, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 90 από τις 335 προγραμματισμένες πτήσεις.

Στην Εξ-Λα-Σαπέλ, στα σύνορα του Βελγίου με την Ολλανδία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί από το απόγευμα της Πέμπτης λόγω του χιονιού και τα λεωφορεία θα επιχειρήσουν να βγουν ξανά στους δρόμους το πρωί του Σαββάτου. Στην πόλη, από το βάρος του χιονιού κατέρρευσαν οι στέγες μιας αποθήκης και δύο κέντρων ιππασίας, χωρίς πάντως να τραυματιστεί κανείς.

Στην Βόρεια Ιταλία το χαρακτηριστικό του καιρού ήταν οι έντονες βροχοπτώσεις οι οποίες πλημμύρισαν αρκετές περιοχές της Βενετίας. Στην πόλη Βιτσέντζα αρκετοί κάτοικοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς η στάθμη των υδάτων ανέβηκε επικίνδυνα.