Ραδιενέργεια συνεχίζει να εκλύεται από τον πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα, χωρίς να έχει προσδιοριστεί το ακριβές σημείο, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία για την τροφική αλυσίδα καθώς τα πράγματα δείχνουν ότι απειλούνται τα προϊόντα της θάλασσας. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν πρόσφατα την Ιαπωνία ξεπέρασε τους 9.000, σύμφωνα με τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρουν ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά.

Ads

«Συνεχίζουμε να παρατηρούμε ραδιενέργεια να εκλύεται από το σταθμό. Και το ζήτημα είναι από που ακριβώς προέρχεται;» αναρωτήθηκε ο Τζέιμς Λάιονς, ανώτατος αξιωματούχος της ΙΑΕΑ, κατά την διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου. Παράλληλα για την πρόληψη περαιτέρω έκλυσης ραδιενέργειας συνεχίστηκαν όλη την ημέρα οι εργασίες προκειμένου να ενεργοποιηθούν ξανά τα συστήματα των αντιδραστήρων. Νωρίτερα, η ανησυχία κορυφώθηκε καθώς η ανοιχτή δεξαμενή όπου φυλάσσονται τα εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα του αντιδραστήρα 2 στη Φουκουσίμα έφτασε σε σημείο βρασμού.

Η Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο, ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει τις εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, στους αντιδραστήρες No1, No2, No3 και No4, στο κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην επαρχία Νταιίτσι, αφού επιβεβαίωσε ότι ο καπνός που αναδυόταν νωρίτερα από τις εγκαταστάσεις και οδήγησε στην προσωρινή παύση των εργασιών και στην απομάκρυνση του συνεργείου των εργατών, δεν ήταν παρά ατμός, που συνεχίζει την εκτόνωσή του εδώ και ημέρες. «Ο ατμός αναδυόταν από πριν», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο ο εκπρόσωπος της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας και προσέθεσε «κρίναμε ότι μπορούσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, με ασφάλεια».

Επιπλέον η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας έχει αποκατασταθεί στην αίθουσα ελέγχου της μονάδας πράγμα που θα επιτρέψει την επανεκίνηση ορισμένων λειτουργιών όπως η τροφοδοσία με νερό της δεξαμενής και του χώρου, όπου βρίσκονται τα πυρηνικά καύσιμα. Αν και οι αντιδραστήρες του εργοστασίου δεν πρόκειται να τεθούν ξανά σε λειτουργία τα καύσιμα πρέπει να ψύχονται προκειμένου να απενεργοποιηθούν.

Ads

Δεν επεκτείνεται η ζώνη εκκένωσης

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν συντρέχει λόγος επέκτασης της μήκους 20 χιλιομέτρων ζώνης εκκένωσης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή. Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί που είναι πλέον ερημωμένη, μετά το σεισμό και το τσουνάμι ύψους δέκα μέτρων που έπληξαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου απειλώντας με πυρηνική καταστροφή. «Προς το παρόν, δεν είναι αναγκαίο να επεκτείνουμε την περιοχή εκκένωσης», είπε ο Γιούκιο Εντάνο, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι τελευταίες διαθέσιμες καταγραφές από μία περιοχή δέκα χιλιομέτρων έξω από τη ζώνη εκκένωσης δείχνουν ένα επίπεδο 110 μικροσιεβέρτ ανά ώρα, αρκετά χαμηλότερο από το επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αλλά πολύ υψηλότερο από τα φυσιολογικά επίπεδα. Δεν είναι σαφές ποια θα ήταν τα επίπεδα σε αυτή την απόσταση από το εργοστάσιο πριν από το τσουνάμι, αλλά τα 110 μικροσιεβέρτ είναι σχεδόν 3.000 φορές ανώτερα από το φυσιολογικό επίπεδο στο Τόκιο πριν από το σεισμό. Η έκθεση σε 100.000 μικροσιεβέρτ το χρόνο είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο είναι σαφής ο κίνδυνος για καρκίνο.

Ενισχύονται πάντως οι φόβοι της ραδιενεργού μόλυνσης, καθώς τα «απόβλητα» της Φουκουσίμα απειλούν πλέον τα προϊόντα της θάλασσας. Το υπουργείο Υγείας έχει, ζητήσει από τους νομούς Τσίμπα και Ιμπαράκι, ανατολικά του Τόκιο, να ενισχύσουν τους ελέγχους τους για τα ψάρια και τα οστρακοειδή που αλιεύονται κατά μήκος της ακτής. Τα ποσοστά Ιωδίου 131 και Καισίου 134 ήταν τη Δευτέρα αντίστοιχα 126,7 φορές και 24,8 φορές υψηλότερα από τα όρια που έθεσε η κυβέρνηση.

Περισσότεροι από 9.000 νεκροί ο επίσημος απολογισμός

Ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν πρόσφατα την Ιαπωνία ξεπέρασε τους 9.000, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την αστυνομία της χώρας. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται.