Συνεχίζει το ταξίδι της η τέφρα από το ηφαίστειο της Ισλανδίας, η οποία έβαλε λουκέτο σήμερα σε πολλά αεροδρόμια στην Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και το Μαρόκο. Σύμφωνα με το Eurocontrol, το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας κινείται βορειοανατολικά προς την Ιβηρική Χερσόνησο και τη νοτιοανατολική Γαλλία, ωστόσο προβλέπεται ότι θα είναι σε τέτοιο ύψος που δεν θα επηρεάζονται τα αεροδρόμια. Η τέφρα έχει καλύψει και μεγάλο μέρος του ιταλικού ουρανού.

Ads

Οι ισπανικές αρχές έκλεισαν σήμερα τα αεροδρόμια στην Τενερίφη των Καναρίων Νήσων καθώς και τα αεροδρόμια στα νησιά Λα Πάλμα, Γκομέρα και Λανζαρότε. Επίσης διακόπηκαν οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Σεβίλης, της Χερέθ ντε λα Φροντέρα και της Μπανταχόθ, στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ απαγορεύτηκαν οι πτήσεις σε ύψος 6.100 και 10.700 μέτρων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Στην Πορτογαλία έκλεισαν τα αεροδρόμια στο Φάρο και τα νησιά Αζόρες και Μαδέρα, ωστόσο τα αεροδρόμια της Λισαβόνας και του Πόρτο λειτουργούν κανονικά.

Την ίδια στιγμή, το μαροκινό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε πως το ηφαιστειακό νέφος πλησιάζει τη βορειοδυτική Αφρική και για το λόγο αυτόν έκλεισαν πέντε αεροδρόμια.

Ads

Στην Τουρκία αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσαν το προσωρινό κλείσιμο τμημάτων του εναέριου χώρου στα βορειοδυτικά της χώρας εξαιτίας του νέφους ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.

Σημειώνεται ότι το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης δεν επηρεάζεται παρότι πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών προς το Μαρόκο ακυρώθηκαν.