Τη διακοπή της επικοινωνίας με το φορτηγό πλοίο του «Στόλου της Ελευθερίας», Rachel Corrie, το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ανακοίνωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του κινήματος Free Gaza, εκτιμώντας πως πρόκειται για σαμποτάζ από τους Ισραηλινούς. Τελικά η επικοινωνία αποκαταστάθηκε και έγινε γνωστό ότι το πλοίο συνεχίζει κανονικά την πορεία του.

Ads

Όπως είχε δήλωσει η Οντρεϊ Μπομς, εκπρόσωπος του Κινήματος, «θα κατευθύνουμε το Rachel Corrie σε ένα λιμάνι, θα επιβιβάσουμε περισσότερες προσωπικότητες και θα επιμείνουμε να μας συνοδεύσουν δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο, για να προληφθεί οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του πλοίου ή των επιβατών του». «Ελπίζουμε ότι οι επικοινωνίες θα αποκατασταθούν ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους επιβαίνοντες για την απόφαση αυτή να σταματήσουν σε ένα λιμάνι», πρόσθεσε.

Στο πλοίο, το οποίο φέρει το όνομα της αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, επιβαίνουν 15 ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 1976 Βορειο-Ιρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν-Μαγκουάιρ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, σήμερα το βράδυ ή νωρίς αύριο το πρωί αναμένεται να φτάσει στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντιμετώπιση της οποίας θα τύχει από το Ισραήλ, μετά το μακελειό της Δευτέρας, που στοίχισε τη ζωή σε 9 ακτιβιστές.

Ads

Το πλοίο ξεκίνησε τη Δευτέρα από τη Μάλτα και μεταφέρει μεταξύ άλλων ιατρικό εξοπλισμό, σχολικές προμήθειες και τσιμέντο, υλικό το οποίο απαγορεύεται από το Ισραήλ να εισαχθεί στη Γάζα.

«Αναμένουμε να φτάσουμε στη Γάζα αργά την Παρασκευή ή νωρίς το Σάββατο. Είμαστε εν πλω. Είμαστε συγκλονισμένοι με αυτό που συνέβη. Είμαστε αποφασισμένοι, ωστόσο, να συνεχίσουμε για τη Γάζα », δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο Reuters, ο ιδιοκτήτης του σκάφους, Ντέρεκ Γκράχαμ. Στο μεταξύ, το Ισραήλ μέσω του υπουργού Εξωτερικών του, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, έχει διαμηνύσει ότι «κανένα σκάφος δεν θα φτάσει στη Γάζα».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση- μήνυμα προς τα μέλη του πληρώματος του «Rachel Corrie», στην οποία αναφέρεται :

«Επιθυμούμε να επαναλάβουμε ένα μήνυμα που έχει εκφραστεί τόσο δημόσια όσο και μέσω ιδιωτικών διαύλων επικοινωνίας στο πλοίο “Rachel Corrie”, το οποίο κατευθύνεται προς τη Γάζα. Δεν έχουμε καμία επιθυμία για μια αναμέτρηση. Δεν έχουμε καμία επιθυμία να επιβιβαστούμε στο πλοίο. Εάν το πλοίο αποφασίσει να κατευθυνθεί στο Λιμάνι της Ασντότ, τότε θα εγγυηθούμε την ασφαλή άφιξή του και δεν θα επιβιβαστούμε σε αυτό. Έπειτα από την διενέργεια ελέγχου για να εξασφαλιστεί ότι δεν βρίσκονται όπλα και πολεμικό υλικό στο πλοίο είμαστε προετοιμασμένοι να παραδώσουμε όλα τα εφόδια στη Γάζα. Καλούμε εκπροσώπους των ατόμων που επιβαίνουν στο πλοίο και τις αρμόδιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να συνοδέψουν τη μεταφορά των εφοδίων στα ισραηλινά περάσματα. Θα εργαστούμε με τον ΟΗΕ και τις διεθνείς οργανώσεις για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα εφόδια θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του λαού της Γάζας».