Πολικές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις πλήττουν και σήμερα την Ευρώπη, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στις συγκοινωνίες, ιδιαίτερα στη Γερμανία και τη Γαλλία. Δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία όταν έπεσαν στα παγωμένα νερά λίμνης.

Ads

Γερμανία

Στο αεροδρόμιο της Φρανφούρτης, τρίτο σε μέγεθος ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, ακυρώθηκαν σήμερα 216 πτήσεις λόγω της χιονοθύελλας, αν και η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται προς το μεσημέρι.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Γερμανίας συνέστησε στον πληθυσμό να προμηθευτεί τρόφιμα και φάρμακα για τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Ads

Οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες λίγο έλειψε χθες Παρασκευή να προκαλέσουν αεροπορική τραγωδία στο αεροδρόμιο της Νιρεμβέργης στη νοτιοδυτική Γερμανία, όταν ένα αεροσκάφος της εταιρείας Air Berlin με προορισμό το Ντίσελντορφ, ξέφυγε από τον διάδρομο πριν από την απογείωση και ακινητοποιήθηκε στο χιόνι. Οι 145 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος αποζημιώθηκαν.

Βέλγιο

Το Βέλγιο ξύπνησε σήμερα αντικρίζοντας τις πρώτες νιφάδες χιονιού, που εμφανίστηκαν πρώτα στην περιοχή της Λιέγης, για να απλωθούν αργότερα σε ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας προβλήματα στις οδικές και αεροπορικές συγκοινωνίες.

Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών αναμένονται στη διάρκεια της ημέρας περίπου πενήντα ακυρώσεις πτήσεων και 90 καθυστερήσεις.

Γαλλία

Πνιγμένη στο χιόνι ξύπνησε και σήμερα σχεδόν ολόκληρη η Γαλλία, όπου σημειώνονται επίσης προβλήματα στις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές συγκοινωνίες. 15.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στην πόλη Αρλ. Στις νοτιο-ανατολικές περιοχές της χώρας σημειώθηκαν πολλά τροχαία ατυχήματα στο παγωμένο οδόστρωμα, κυρίως από φορτηγά, χωρίς πάντως να υπάρξουν θύματα.

Βρετανία

Στη Βρετανία που βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας τις τελευταίες ημέρες, σεπολλές περιοχές η θερμοκρασία παραμένει στους -20 βαθμούς Κελσίου και πολλοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι. Δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσαν στα παγωμένα νερά λίμνης. Απο τα Χριστούγεννα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας 24 άνθρωποι.

Στα αεροδρόμια η κατάσταση παραμένει προβληματική. Περίπου 100 πτήσεις ακυρώθηκαν από και προς τα αεροδρόμια της χώρας. Αντίθετα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας αναμένεται να λειτουργήσει σχεδόν κανονικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με μόνο λίγες καθυστερήσεις. Στα δρομολόγια της Eurostar δεν θα κυκλοφορήσουν σήμερα παρά μόνον δύο στα τρία τρένα.

Η έλλειψη αλατιού έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα η βρετανική κυβέρνηση να αναγκασθεί να παραγγείλει μεγάλες ποσότητες από το εξωτερικό, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να παραληφθούν πριν από τις 21 Ιανουαρίου. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της συντηρητικής αντιπολίτευσης.

Ιταλία

Στην Ιταλία 65.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των βροχοπτώσεων και των σφοδρών ανέμων που πνέουν σε πολλές κεντρικές περιοχές, προκαλώντας παράλληλα πτώση δέντρων και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στη Ρώμη, οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν άνοδο της στάθμης του Τάμεση χωρίς ωστόσο να σημειωθούν πλημμύρες, ενώ το μετεωρολογικό δελτίο προβλέπει πτώση της θερμοκρασίας και χιόνι.

Η Ιρλανδία, που είχε να αισθανθεί τόσο κρύο από το 1963, είναι επίσης καλυμμένη με χιόνι, το οποίο ανάγκασε το αεροδρόμιο του Δουβλίνου να αναστείλει τη λειτουργία του.

Οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν αποδιοργανώσει τις οδικές συγκοινωνίες και στην Πολωνία, όπου 25.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές Κίλτσε και Κατόβιτσε στο νότο.

Παγιδευμένοι στο αεροδρόμιο του Τιρόλο, στην Αυστρία, έμειναν για δύο ημέρες 500 Βρετανοί τουρίστες, ενώ στη Νορβηγία το θερμόμετρο έδειξε -42 βαθμούς και αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Τέλος μεγάλο μέρος της Ισπανίας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού εν αναμονή ισχυρών ανέμων, χιονοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της Ολλανδίας προειδοποίησε τον πληθυσμό για ακραία καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια της ημέρας.

Σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες σε Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Τα σπίτια τους άρχισαν να εγκαταλείπουν λόγω των εκτεταμένων πλημμύρων κάτοικοι σε περιοχές στα σύνορα Μαυροβουνίου – Αλβανίας, στο χωριό Ριέκα Τσρνογιέβατς, στη λίμνη Σκόδρα και σε χωριά του δήμου Ούλτσινι όπου υπερχείλισε ο ποταμός Μπόγιαν. Οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας του Μαυροβουνίου Ίβαν Μπράγιοβιτς και Μπόρο Βούτσινιτς επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία και ο στρατός θα εκκενώσουν τον πληθυσμό και ότι έχουν εξασφαλιστεί βάρκες και ειδικό ελικόπτερο για την επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων.

Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Μπόγιαν, σύμφωνα στοιχεία της Υδρομετεωρολογικής Υπηρεσίας του Μαυροβουνίου προσέγγισε τα επίπεδα ρεκόρ του 1952, όταν είχε φθάσει τα έξι μέτρα. Σε συνεχή άνοδο είναι και η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Σκόδρα και ομάδες διάσωσης έχουν εγκατασταθεί σε πληγείσες περιοχές για να επέμβουν μόλις κριθεί αναγκαίο.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα και στους δήμους Ζέτα και Μπιέλο Πόλιε, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας λόγω υπερχείλισης του ποταμού Λιμ.

Στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη οι καταρρακτώδεις βροχές χθες το βράδυ προκάλεσαν άνοδο της στάθμης των υδάτων των ποταμών Σάβα, Νερέτβα, Σένα και Βρμπας με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωριά και να δημιουργηθούν κατολισθήσεις. Επιπλέον σφοδροί άνεμοι προκάλεσαν βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν 70 χωριά. Ειδικές δυνάμεις προστασίας από τις πλημμύρες είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, μεταδίδουν τα βοσνιακά ΜΜΕ.

Εφ’ όσον συνεχιστεί η άνοδος της στάθμης των υδάτων του ποταμού Σάβα θα τεθούν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα προστασίας. Τα νερά του Σάβα και του παραποτάμου του, Λουκάβατς έχουν περικυκλώσει κατοικίες σε συνοικίες της Μπιέλινα. Από την υπερχείλιση του ποταμού Δρίνου καλύφθηκαν από τα νερά σπίτια στα χωριά Πόποβι και Αμάιλιε και 600 εκτάρια αγροτικής γης στην κοινότητα Γιάνιε.

Στη Γκρατσάνιτσα, στο δήμο Μπουγκόινο, στην κεντρική Βοσνία, λόγω υπερχείλισης του Βρμπας πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και κάτοικοι εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους. Σπίτια και καλλιέργειες πλημμύρισαν και στους δήμους Μπίχατς και Μπίλετσα. Από τους θυελλώδεις ανέμους ταχύτητας 80 χιλιομέτρων την ώρα προκλήθηκαν βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης στις περιοχές Ρογκάτιτσα, Σόκολατς και Χαν Πιέσακ.