Όνομα: Tech neck. Ηλικία : Δύο ετών. Εμφάνιση: Το επόμενο στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης. Aκούγεται συγκλονιστικό. Θα γίνουμε όλοι cyborgs σύντομα; Οχι ακριβώς.

Ads

Τότε τι στο καλό είναι το φαινόμενο Tech Neck… Ο όρος tech neck προέρχεται από τις λέξεις technology και neck και αναφέρεται στις ρυτίδες που σχηματίζονται στην περιοχή του λαιμού και το ντεκολτέ από το συνεχές σκύψιμο πάνω από την οθόνη του κινητού μας ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής αλλά και στην ζημιά που προκαλείται στον αυχένα.

Εκτός από την πρόωρη χαλάρωση στο δέρμα και τις ρυτίδες που δημιουργούν, οι ειδικοί αποφάνθηκαν το λογικό επακόλουθο. Η υπερβολική χρήση κινητών συσκευών, αυτή η αφύσικη στάση του λαιμού πέρα από τους πόνους στον αυχένα και το κεφάλι, αλλάζει το σχήμα του σώματός μας.

Η άσκηση αυτής της μεγάλης πίεσης στους λαιμούς μας καθημερινά μπορεί γρήγορα να εκδηλωθεί ως πόνος στον αυχένα και σε μυϊκούς σπασμούς που μπορούν να εξαπλωθούν στο υπόλοιπο της πλάτης. Αυτή η εμπειρία άγχους στο σώμα μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν ως χρόνιος πόνος, διαταραχές διάθεσης και γενικά συναισθήματα άγχους.

Ads

Πως; Ας υποθέσουμε ότι κρατάτε το τηλέφωνό σας υπό γωνία που σας κάνει να χαμηλώνετε το κεφάλι σας κατά 60 μοίρες. Αυτό προσθέτει περίπου 27 κιλά βάρος μέσω της σπονδυλικής σας στήλης. Τώρα, φανταστείτε να το κάνετε αυτό για αρκετές ώρες κάθε μέρα. Η πλάτη εκτελεί και αρχίζει να αλλάζει σχήμα και να αποκτάτε καμπούρα.

Αυτό προκαλεί εκφυλισμό της αυχενικής μοίρας και των δίσκων της σπονδυλικής στήλης. Αυτές οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα και την πλάτη, προβλήματα στους ώμους και τους καρπούς, πόνο στο σαγόνι, πονοκεφάλους και σημαντικές αλλαγές της στάσης του σώματος.

Το σύνδρομο Tech neck αναγνωρίστηκε ως πάθηση το 2011, αλλά η πανδημία έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή, επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο, η τηλεργασία, αλλά και η ανάγκη ενημέρωσης μας καθήλωσε σκυμμένους μπροστά στα τάμπλετς, τα κινητά τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Αν  εκτός από τις «Ρυτίδες Τεχνολογίας»), προσθέσουμε στα κακά, την υπερβολική χρήση του αντίχειρα που μπορεί να πάθει φλεγμονή από παρατεταμένη αποστολή μηνυμάτων, τη μπλε ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές και επηρεάζουν την παραγωγή μελατονίνης, την καταπόνηση των ματιών από την παρατεταμένη χρήση, πολλών κακών μύρια έπονται για το ανθρώπινο σώμα.

Ακόμη πλέον και οι έφηβοι αλλά και τα παιδιά παθαίνουν κύφωση ή σκολίωση.

Υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε. Χειροπρακτικές και θεραπείες μασάζ, γιόγκα, προσπάθεια για ορθή στάση του σώματος,

Θα μπορούσαμε βέβαια πάντα να προσπαθούμε να μην χρησιμοποιούμε τις συσκευές τόσο πολύ. Πριν η ψηφιακή επανάσταση αλλάξει και το σώμα μας.

* Με πληροφορίες από Guardian