Παγκόσμιο «συναγερμό» έχει σημάνει η έξαρση των κρουσμάτων πνευμονίας από μυκόπλασμα (ευρύτερα γνωστή ως το «Σύνδρομο Λευκού Πνεύμονα») σε παιδιά σε Κίνα, την στιγμή που ανησυχητική είναι η κατάσταση σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.

Ads

Ειδικότερα, η Ολλανδία και η Δανία αναφέρουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ η Ινδία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ώστε να προετοιμάσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αλλά και στις ΗΠΑ υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, μόνο στο Οχάιο έχουν καταγραφεί 145 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και 14 ετών από τον Αύγουστο.

Εν τω μεταξύ, στην Ολλανδία, ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 14 ετών με πνευμονία αυξήθηκε σε 130 ανά 100.000 παιδιά την εβδομάδα που προηγήθηκε της 26ης Νοεμβρίου. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ανέφεραν επίσης αύξηση των κρουσμάτων στους νέους ηλικίας 15-24 ετών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με το Statens Serum Institut (SSI) της Δανίας, τα κρούσματα αυξήθηκαν πάνω από τρεις φορές μέσα σε πέντε εβδομάδες- από 168 σε 541.

Αναφερομένη στα κρούσματα στην Κίνα, η Μαρία βαν Κερκόβε, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή που είχε παρατηρηθεί το 2018-2019.

Ads

«Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ενός νέου παθογόνου παράγοντα. Αυτό είναι αναμενόμενο. Είναι αυτό που αντιμετώπισαν οι περισσότερες χώρες πριν από ένα ή δύο χρόνια», κατέληξε η Κερκόβε.

Τι είναι το Σύνδρομο του Λευκού Πνεύμονα

Πρόκειται για πνευμονία που προσβάλει κυρίως παιδιά μεταξύ 3 – 10 ετών αλλά και νεαρούς εφήβους και φαίνεται να οφείλεται σε ένα κοινό μικρόβιο, το μυκόπλασμα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, κόπωση και παρατεταμένο βήχα που μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες. Δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτό το μικρόβιο αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αντιβιοτικά.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε επίσημο αίτημα για δεδομένα σχετικά με αναπνευστικές ασθένειες και αναφερόμενες εστίες κρουσμάτων πνευμονίας μετά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην Κίνα.

Γουργουλιάνης: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένος ιός πίσω από την πνευμονία»

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Παν/μιο Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ιός» πίσω από τα κρούσματα πνευμονίας στην Κίνα και τόνισε ότι οι επιφυλάξεις αφορούν για τα δεδομένα που δίνει η Κίνα. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο λόγος που η πνευμονία «σαρώνει» είναι γιατί οι Κινέζοι έβγαλαν πολύ καθυστερημένα τη μάσκα και είναι ευάλωτοι.

«Υπάρχει μια δυσπιστία για τα δεδομένα της Κίνας, θυμηθείτε ότι και στην αρχική φάση της πανδημίας τα δεδομένα που έδινε η Κίνα δεν ήταν ακριβώς σαφή, καθυστέρησε να ενημερώσει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και αυτό νομίζω είναι το κύριο θέμα. Στην ουσία από αυτά τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ιός. Είναι λοιπόν ένας μεγάλος αριθμός από διάφορα μικρόβια που μπορεί να είναι το μυκόπλασμα που ακούσατε, ο RSV και άλλα που προκαλούν λοιμώξεις μετά την πανδημία. Άρα μια λογική εξήγηση είναι ότι οι Κινέζοι βγάλαν τη μάσκα πολύ καθυστερημένα, πήραν τα μέτρα πίσω, πολύ καθυστερημένα και επομένως τώρα ευάλωτοι, ουσιαστικά δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ανοσία και εκτέθηκαν τώρα σε οτιδήποτε υπάρχει και κάνουν πνευμονία» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο κ. Γουργουλιάνης.

«Αν δούμε, σημείωσε, τι έγινε στον δυτικό κόσμο πέρυσι, κι εκεί το αντίστοιχο διάστημα υπήρχε μια αύξηση των πνευμονιών και των λοιμώξεων του αναπνευστικού και στην Αμερική και στην Αγγλία, που αποδόθηκαν στην άρση των μέτρων» πρόσθεσε.

Αυτό που πρέπει να προσέχει κανείς, εξήγησε ο Καθηγητής, είναι αυτό που ισχύει πάντα για τις πνευμονίες. «Στην Ελλάδα έχουμε και ένα άλλο πρόβλημα, επειδή παίρνουμε πολλά αντιβιοτικά, αυτό που συμβαίνει, ας πούμε για το μυκόπλασμα που κουβεντιάζουμε τώρα που φαίνεται να είναι μία από τις αιτίες που προκαλεί αυτή την ήπια πνευμονία, έχουμε δυστυχώς στην Eλλάδα “κάψει” τα αντιβιοτικά και έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό αντοχής στα αντιβιοτικά. Επομένως, αν ο πυρετός δεν πέφτει με αντιπυρετικά, εάν κάποιος πονάει στο θώρακα όταν αναπνέει, αν έχει δύσπνοια ή αν έχει και συννοσηρότητες, δηλαδή αν έχει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, σάκχαρο, τότε πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του» ανέφερε.

Εκτίμηση του κ. Γουργουλιάνη είναι ότι η όλη κουβέντα που γίνεται εξαιτίας της έξαρσης της πνευμονίας στην Κίνα, μας βάζει βίαια στην μετά τον κορονοϊό εποχή. «Το μυαλό μας έχει κολλήσει εκεί πέρα, δικαιολογημένα θα έλεγα. Οι πανδημίες έχουν μια τεράστια ουρά πανικού που ακολουθεί τον κόσμο για πολλά χρόνια μετά, αλλά αυτή η εποχή φαίνεται να έχει περάσει» τόνισε καταλήγοντας ο Καθηγητής.