Η συμμαχία ανάμεσα στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και σε αυτό των Πρασίνων στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το σημαντικότερο του γερμανικού κράτους, αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ads

H παράταξη της Μέρκελ δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στις εκλογές του κρατιδίου, πριν από δύο μήνες, αλλά ήλπιζε να παραμείνει στην εξουσία λόγω πλειοψηφίας. Ο συνασπισμός έρχεται ταυτόχρονα με τη νέα δριμεία εσωκομματική κριτική που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος για τους χειρισμούς στο θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με την απώλεια της εξουσίας στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο συνασπισμός της Μέρκελ χάνει την πλειοψηφία στο Bundesrat, ανώτατο όργανο της γερμανικής Βουλής, υπεύθυνο για την ψήφιση νομοσχεδίων, γεγονός που αποτελεί και τον μεγαλύτερο “πονοκέφαλο” για τους Συντηρητικούς και Φιλελευθέρους.

Η δημιουργία πάντως, του συνασπισμού ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες και Πρασίνους, μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν, εξαιτίας των ιδεολογικών διαφορών των δύο πλευρών, αφού θα πρέπει να βαδίσουν μαζί κεντρώες και αριστερές τάσεις. Το πρόγραμμα της συνεργασίας τους έχει ως κύριους πυλώνες του την Εκπαίδευση και την περιβαλλοντική πολιτική, με την αύξηση των δαπανών γι’ αυτούς τους τομείς να προβλέπεται να ανέβει σημαντικά.

Ads