Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει στις 4 Οκτωβρίου σύνοδο για να εξετάσει την συνέχιση ή μη των διαπραγματεύσων των Παλαιστινίων με το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ζήτησε τη συμβουλή του.

Ads

Σημειώνεται ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί μετά την εκπνοή του μορατόριουμ στις ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη και την πρόθεση των ισραηλινών να συνεχίσουν τον εποικισμό.

Το μορατόριουμ, που εκπνέει απόψε, ετέθη σε ισχύ στις 25 Νοεμβρίου 2009 για δέκα μήνες και αφορούσε τους εβραϊκούς οικισμούς στης κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, όπου ζουν 300.000 εβραίοι έποικοι, όχι όμως και τα χιλιάδες εργοτάξια που ήταν ήδη σε λειτουργία, την οικοδόμηση δημοσίων κτιρίων (σχολείων, συναγωγών), ούτε την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Η κεντρική επιτροπή της Φάταχ, η παλαιστινιακή ηγεσία και η Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης πρόκειται να συναντηθούν για να διασκεφθούν περί της συνέχειας των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για το μορατόριουμ στις εποικιστικές δραστηριότητες, είτε αυτή είναι θετική, ή αρνητική, δηλ. είτε αφορά την παράταση του μορατόριουμ, είτε την επανέναρξη του εποικισμού», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς.

Ads

Όπως τόνισε, οι συναντήσεις αυτές θα διεξαχθούν «πριν την σύνοδο της διαρκούς αραβικής επιτροπής» στις 4 Οκτωβρίου.

Σήμερα ο Αμπάς θα συναντηθεί με εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας στη Γαλλία, όπως κάνει συχνά με τις εκάστοτε κοινότητες στα ταξίδια του στο εξωτερικό, και κατόπιν θα έχει επαφές με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και αύριο με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες προτού εκπνεύσει το μορατόριουμ, Ισραηλινοί, υπέρμαχοι των εποικισμών, τοποθέτησαν σήμερα έναν θεμέλιο λίθο σε οικισμό στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη διάρκεια συμβολικής διαδήλωσης.

Ο βουλευτής Ντάνι Ντανόν, που ανήκει στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπένγιαμιν Νετανιάχου, κάλεσε τον επικεφαλής της κυβέρνησης «να είναι δυνατός και να αντισταθεί στις αμερικανικές πιέσεις για τη διατήρηση του μορατόριουμ».

«Η γή του Ισραήλ ανήκει στον εβραϊκό λαό», τόνισε ο εκπρόσωπος των εποίκων Γκέρσον Μεσίκα, απευθυνόμενος στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρικτή του παγώματος της οικοδομικής δραστηριότητας.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο Νετανιάχου απηύθυνε έκκληση στους εποίκους να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα». Ακόμη μία διαδήλωση των εποίκων έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα στον γειτονικό οικισμό της Ρεβάβα.