Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια 1 δις προς το Αφγανιστάν, ώστε να αποτραπεί μία «κοινωνική και οικονομική κατάρρευση», ενώ η Άνγκελα Μέρκελ ότι ο κόσμος δεν θα αντέξει «40 εκατομμύρια άνθρωποι να βυθιστούν στο χάος».

Ads

Οι Ταλιμπάν σήμερα είχαν συνάντηση με εκπροσώπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ντόχα του Κατάρ και μια μέρα νωρίτερα έγινε γνωστό ότι σε αυτές θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε σχέση με την συνάντηση ο πρόεδρος της Εξωτερική πολιτικής της Ε, Γιοσέφ Μπορέλ τόνισε ότι επιδιώκουν μία απευθείας βοήθεια στον Αφγανό λαό σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η «κατάρρευση».

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για να δούμε τι θα γίνει. Πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε γρήγορα» είπε ο Μπορέλ στους Υπουργούς Ανάπτυξης της ΕΕ.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τι συζητήσεις Ταλιμπάν και Ευρωπαϊκής Ένωσης;

«Θέλουμε καλές σχέσεις με όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε στις ισορροπημένες διεθνείς σχέσεις και πιστεύουμε ότι μία ισορροπημένη σχέση σαν και αυτή μπορεί να σώσει το Αφγανιστάν από την αστάθεια» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ναμπίλα Μασράλι είπε ότι οι συζητήσεις είναι «ανεπίσημες ανταλλαγές απόψεων σε τεχνικό επίπεδο. Δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε επίσημα την συγκεκριμένη κυβέρνηση» ενώ πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν και ανθρωπιστικά θέματα και τα δικαιώματα των γυναικών, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Ads

Επιπλέον, στην συνέλευση των G20 συζητήθηκε η οικονομική δυσχέρεια που βρίσκεται η χώρα. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε γνωστό στην επιτροπή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει 1 δις επείγουσα βοήθεια στο Αφγανιστάν για να αποτραπεί η «κοινωνική και οικονομική» κατάρρευση. Επιπέον, τόνισε την ανάγκη να γίνουν οι ενέργειες γρήγορα λέγοντας ότι «ήμασταν ξεκάθαροι για τις συνθήκες δέσμευσης με τις αρχές του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου και το σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Μέρκελ προειδοποιεί για την οικονομική κατάρρευση του Αρφγανιστάν

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ότι η διεθνής κοινωνία δεν μπορεί κάθεται και να κοιτάει «40 εκατομμύρια ανθρώπους να βυθίζονται στο χάος» επειδή δεν έχουν ηλεκτρισμό και οικονομικό σύστημα. «Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε αν στο Αφγανιστάν καταρρεύσει το οικονομικό σύστημα, επειδή δεν θα μπορεί πλέον να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια» είπε η Μέρκελ.

Η Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία έχει δώσει 600 εκατ. Δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν και ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να κάνουν το ίδιο. Ωστόσο, η καγκελάριος είπε ότι δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Γερμανίας η αναγνώριση των Ταλιμπάν ως επίσημη κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Σε σχέση με την συνάντηση το γραφςείο Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν «στο ασφαλές μονοπάτι για τους Γερμανούς και Αφγανούς πολίτες για το οποίο η Γερμανία έχει ειδική ευθύνη» μεζί με κάποια θέματα «για τον σεβασμό του ανθρώπου και των δικαιωμάτων της γυναίκας». Οι Ταλιμπάν φάνηκε να υποσχέθηκαν την προστασία των ξένων διπλωματών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν σε δράση

Τα Ηνωμένα έθνη προειδοποίησαν ότι το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει σφοδρή οικονομική κατάρρευση.Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκέρες κάλεσε τον κόσμο «να λάβει δράση και να δώσει «ένεση» ρευστότητας στην οικονομία του Αφγανιστάν». Ταυτόχρονα, όμως κατέκρινε τις ψεύτικες υποσχέσεις των Ταλιμπάν για τον γυναικείο πληθυσμό του Αφγανιστάν.

«Κάνω έκκληση στους Ταλιμπάν να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους για τις γυναίκες και τα κορίτσια και να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για το διεθνές δίκαιο και τον ανθρωπιστικό νόμο» καθώς πρόσθεσε ότι «δεν έιναι εφικτό η οικονοία του Αφγανιστάν και η κοινωνία να ανακάμψει, χωρίς τις γυναίκες. Αυτές οι εκκλήσεις γίνονται γιατί από όταν οι Ταλιμπάν κέρδισαν τον έλεγχο στο Αφγανιστάν οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να δουλεύουν, να παίζουν αθλήματα και φαίνεται να επιστρέφουν στην καταπίεση που είχαν από τους Ταλιμπάν και τα προηγούμενα χρόνια που εκείνοι διοικούσαν.

Πηγή: Deutsche Welle